AktualnoUrednički izbor

PREDIZBORNE KALKULACIJE I ZATOPLJAVANJE ODNOSA Vićan i Raguž u jednoj stranici?

page vican i raguz

Pero Vićan (DDS) i Željko Raguž (DUSTRA) ne samo da su u tihoj koaliciji već se planira i veći politički
manevar. Udruživanje ovih dvaju stranaka. Ta informacija posljednjih se tjedana sve češće može čuti
među članovima Vićanova DDS-a i Raguževe DUSTRA-e. Riječ je o preslagivanju pred izbore, a iako s u
oni nama najvažniji, lokalni, planirani tek za svibanj 2025. godine očito se uvelike o tome razmišlja kako
bi se okrupnilo stranačko tijelo i pojačao dojam kod birača.

Naravno, nitko još uvijek ovakve informacije nije želio javno potvrditi, no da se između Vićana i čelnika
DUSTRA-e je otoplio odnos, ne krije ni sam Željko Raguž.

Ljubav je u zraku

—U odnosu na ratno stanje u kojem smo jedno vrijeme bili sad smo stvarno u dobrom odnosu. Moje Ana i Alma, a s druge Lukša su pridonijeli tome. Oni su zajedno u košarkaškom klubu i dobro funkcioniraju tako da je i odnos mene i Pera krenuo u jednom drugom smjeru – rekao je za DuList Željko Raguž, pri tome misleći na Anu Matušić i Almu Majstorović iz njegove stranke te Lukšu Matušića iz Vićanovog DDS-a, koji je preuzeo ulogu predsjednika ŽKK Raguse.

Iako je do izbora još više od godine i pol dana, čelnika lokalne dubrovačke stranke morali smo pitati kakvi su
njegovi pogledi na predstojeće izbore za vlast u Gradu.

—Prema stavovima i razmišljanjima u ovom trenutku idem sam na izbore. Tako je i dosad uvijek bilo, no što se može dogoditi u ovih godinu dana, to nitko ne zna. U svakom slučaju sad je moj stav jednak kao i prije 10 godina, izlazimo samostalno, a sljedeće godine u ovo isto vrijeme mogu reći ne, u kombinaciji smo s
Androm, Perom, Matom – rekao je Raguž koji je samo potvrdio svoj ranije iskazani stranački pravac, ‘ide se s onim tko ponudi više’.

Ranije ga nije štedio

Inače, upućeni u situaciju unutar DUSTRA-inih redova ispričat će nam kako je stranka spala na niske grane.
Članstvo je sve tanje, a od vremena poslije korona krize ne održavaju se stranački sastanci u njihovim prostorima u Ulici Josipa Kosora.

O osipanju članstva ove lokalne stranke DuList je pisao prije nešto malo manje od godinu i pol dana. I
tada je u unutarstranačkom preslagivanju svoje prste imao Pero Vićan. Plan mu je bio, pričali su nam upućeni, poljuljati vjernost između u javnosti prepoznatljivih lica poput Đura Šutala i Tomislava Tabaka,
i DUSTRAe, odnosno Željka Raguža, što je trebalo dovesti do daljnjeg osipanja ‘Dustrica’.

Raguž je , doduše, odmah nakon izbora počeo ‘gubiti tlo pod nogama’ u podjeli ‘izbornog plijena’. Svi jako
dobro znaju kako Vićan uvijek ima velike apetite kad je u pitanju kontrola nad gradskim tvrtkama, ali i
pročelničkim mjestima. I te je svoje apetite i ovog puta pokušao što više ‘utažiti’, zadržavši neke već ranije stečene pozicije (Vodovod i Boninovo), ali i ulaskom u nove tvrtke, upravne odjele, nadzorne odbore… Pri tome je DUSTRA, sukladno broju osvojenih mandata, izvukla deblji kraj. Raguž je zadržao svoju poziciju u Vrtlaru, koji Vićanu očito nije niti malo zanimljiv te je uspio čvrsto zasjesti u stolicu predsjednika Uprave Luke Dubrovnik, koju je osigurao još u prošlom mandatu. No, izgubio je Sanitat, tvrtku u kojoj je preko Nadzornog odbora kontrolu preuzeo Vićan. Ragužev bliski suradnik Tomislav Tabak, koji je u prvom mandatu Mata Frankovića vodio ovu gradsku tvrtku, ‘prebačen’ je kao drugi direktor u Čistoću. No, i to se promijenilo ove godine.

Raguž je ostao i bez svojih ljudi u gradskim upravnim odjelima. Smijenjen je, naime, s mjesta pročelnika DUSTRAin Đuro Šutalo, a njegov se dojučerašnji upravni odjel vratio pod okrilje komunalaca. Ipak, Šutalo je u novom omjeru snaga dobio mjesto zamjenika pročelnika u Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. S druge je pak strane Vićan i u gradske odjele uspio utaboriti svog čovjeka. I to na uštrb Raguževe kvote. Naime, Antonela Svilarić iz redova DDS-a postala je pročelnicom odjela kojega je u prošlom mandatu vodio Ragužev čovjek Marko Miljanić. Nije tajna kako Vićanu čelnik
Dubrovačke stranke nije (bio) na listi omiljenih osoba. Vidjelo se to i u posljednjoj predizbornoj kampanji
kada ga je često žestoko kritizirao, a u jednom od svojih javnih nastupa nazvao ga je i ‘političkim uhljebom’.
Zanimljivi su, jako, stoga pomirljivi tonovi, a još više udruživanje dva politička tabora. No, upućeni s obje strane, premda neslužbeno, potvrdili su nam kako se s preslagivanjem doguralo prilično daleko. Karte se zasad još uvijek ne otkrivaju, rano je, no sve ovo samo je potvrda kako se na veliko krenulo pripremati teren za nadolazeće lokalne izbore 2025. godine.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist