Aktualno

PRAVILA NA PEDIJATRIJI Tko smije ostati s djetetom, kome je besplatno, a tko, što i koliko plaća?!

dijana grizelj kalcic

Obratila nam se majka (podatci poznati uredništvu) koja je nedavno s djetetom od četiri godine provela oko dva tjedna na pedijatrijskom odjelu u našoj bolnici te, uz pohvale za liječnice i medicinske sestre, istaknula jedan problem.
—Zaista ne bih htjela da se ovo rastumači kao kritika, jer zaista je činjenica da gore tako maleni broj ljudi radi zaista težak i velik posao. Više bih voljela da se i putem medija roditelje adekvatno informira o pravilima na dječjem odjelu, jer prva ih nisam znala, a nitko me s njima prilikom zaprimanja za odjel nije ni upoznao. Uglavnom ja sam smatrala ako ostajem sa svojim djetetom od četiri godine u bolnici da, s obzirom da je naša bolnica prijatelj djece i to se tako često ističe, imam pravo na obroke. Međutim to nije tako, a ja sam to shvatila u vrijeme ručka koji je donesen samo za moga sina, ali ne i za mene. Ako je tako, u redu, ali
smatram da se mame koje ostanu s djecom na to treba upozoriti. Doduše mišljenja sam i da bi obroci za mame koje ostaju u bolnici s malom djecom trebali biti besplatni. Na koncu, osim što je naravno djeci lakše i ljepše da je mama uz njih, činjenica je da mame svoju djecu čuvaju što znatno olakšava posao i medicinskom osoblju. Pitam se kako bi izgledalo da mame ne ostaju s malom djecom. Tko bi ih čuvao? Pa koliko sam ja vidjela ono malo medicinskih sestara jedva i ovako stižu, a negoli da još moraju pazit malu djecu – podijelila je ova mama s nama svoje iskustvo i promišljanja, a mi smo kontaktirali voditeljicu Odjela za pedijatriju OB Dubrovnik doktoricu Dijanu Grizelj Kalčić kako bi saznali detaljno sva pravila koja se tiču smještaja roditelja, prehrane i cijena.

Smještaj
—Smještaj roditelja uz dijete u bolnici je moguć ovisno o odgovarajućim smještajnim kapacitetima bolničke ustanove tako da je na našem Odjelu moguć cjelodnevni boravak jednom roditelju, majci ili ocu, ili skrbniku djeteta mlađeg od 7 godina, zatim jednom roditelju ili skrbniku djeteta s težim smetnjama u razvoju koji posjeduje odgovarajuće rješenje nadležnog tijela i jednom roditelju ili skrbniku djeteta mlađeg od 18 godina oboljelog od maligne bolesti ili druge bolesti koja neposredno ugrožava život – kazala nam je Grizelj Kalčić ističući kako roditelji prilikom prijema u bolnicu dobivaju informacije o dijagnostičkim postupcima, liječenju i uvjetima smještaja od medicinskog osoblja. Iz navedenog proizlazi da je informiranje o svemu, pa tako i uvjetima smještaja, obrocima i cijenama pravilo, a da su situacije poput ove u kojoj se našla naša sugovornica iznimka, odnosno možebitni propust. Koji, složit ćemo se svi, je za oprostiti medicinskim sestrama kojih je, opće je poznato uistinu premalo i odrađuju posao koji bi u normalnim uvjetima trebao raditi znatno veći broj ljudi.

Obroci i posjeti
—Besplatan smještaj uz obroke imaju roditelji ili skrbnici djeteta do 3 godine, a roditelji djece od 3 do 7 godina imaju smještaj uz dijete, ali ako žele obroke moraju ih plaćati. Na raspolaganju su im tri obroka, dakle doručak, ručak i večera po cijeni 25,7 eura – pojasnila nam je voditeljica odjela. Što se tiče posjeta roditelja djeci starijoj od 7 godina one su u vremenu od 15 do 16 sati – rekla nam je Grizelj Kalčić, pojašnjavajući i propisanu proceduru za slučaj da roditelj ili skrbnik želi napustiti odjel ili se pak zamijeniti s drugim roditeljem u boravljenju s djetetom.
—Moraju obavijestiti medicinsko osoblje! Što se tiče informacija u vezi liječenje djeteta roditelji ih dobivaju od pedijatra koji sudjeluje u jutarnjim vizitama. Također mogu biti informirani za vrijeme posjeta u 15 sati ili ako nisu u mogućnosti doći na odjel, informacije o liječenju djeteta mogu dobiti telefonom od 13 do 15 sati – kazala nam je voditeljica Odjela, od koje smo se još informirali o tome kakva je trenutno situacija u pogledu medicinskog osoblja, ali i same količine posla.

Porast pregleda otežava rad
—Na našem odjelu trenutno imamo sedam pedijatara koji sudjeluju u radu na odjelu za pedijatriju, neonatologiji, pedijatrijskoj ambulanti i subspecijalističkim ambulantama. Postoji nedostatak pedijatara u cijeloj Hrvatskoj tako i u našoj županiji. Zadnje dvije – tri godine u mirovinu je otišlo nekoliko pedijatara s našeg odjela i svakako nam nedostaju, ali zahvaljujući dolasku mladih kolega nakon položenog specijalističkog ispita na odjelu se može organizirati služba. Moram naglasiti da zadnjih nekoliko mjeseci pratimo porast pregleda u našoj pedijatrijskoj ambulanti što nam otežava rad na odjelu, jer prije svega moramo zbrinuti bolničke pacijente. Ovim putem molimo roditelje da se prvo jave nadležnom pedijatru koji će pregledati dijete i uputiti ga u bolnicu ako je potrebno – poručila je Grizelj Kalčić.

pedijatrija foto 2

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist