KulturaUrednički izbor

POTVRDIO UNESCO Arhivski fondovi iz Dubrovačke Republike na listi ‘Sjećanje svijeta’!

POTVRDIO UNESCO Upis arhivskih fondova iz Dubrovacke Republike na listu Sjecanje svijeta 3

Izvršni odbor UNESCO-a podržao je upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na listu ‘Sjećanje svijeta’ – ‘Memory of the World Register’, a završna odluka bit će proglašena na Općoj skupštini u studenom 2023. godine.

Arhivski fondovi iz razdoblja Dubrovačke Republike, kako navode iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske na svom službenom Facebook profilu, čuvaju se u Državnom arhivu u Dubrovniku. Kao bogato povijesno vrelo, omogućavaju detaljno proučavanje dubrovačke prošlosti, stila života starih Dubrovčana te pružaju mnoštvo podataka o državno – pravnom ustroju Dubrovnika.

Podsjetimo, Dubrovačka Republika imala je konzulate i druga diplomatska predstavništva na dvorovima vladara Europe i svijeta, a brojni tragovi tih kontakata svjedoče o njihovom intenzivnom odnosu.

-Kontinuitet i količina sačuvanog gradiva, njegova starost i vrijednost, čini arhivske fondove iz razdoblja Dubrovačke Republike jednim od najbogatijih u ovome dijelu Europe, što je prepoznao i UNESCO – istaknuli su iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Foto: Državni arhiv u Dubrovniku/Facebook

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist