Politika

Potrebica ravnateljicu Medo Bogdanović upozorio na neprimjeren ton

Gradsko vijece 7519 2 7

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica upozorio je ravnateljicu Dubrovačkih ljetnih igara Ivanu Medo Bogdanović na ton kojim se obratila gradskim vijećnicima izlažući izvješće o radu ove ustanove u prošloj godini.

-Ton kojim ste se obratili ovom Gradskom vijeću neprihvatljiv je. Vi ste u jednom dijelu svog izlaganja nama držali predavanja iz razloga što se vjerojatno ne slažete s onim što jedan dio vijećnika govori. Ovo Gradsko vijeće imenuje ravnatelje ustanova i odgovarate za svoj rad nama bez obzira slažete li se s kolegama ili ne. Ne slažem se s ovim što je rekao Željko Raguž, razumijem da nije lako trpiti kritiku, ali bih vas zamolio da se taj dio nastupa ublaži i svede u retoriku odnosa – rekao je Potrebica.

Naime, Ivana Medo Bogdanović u svom se izgalanju osvrnula na to kako se u javnom prostoru često čuju kritike da kultura guta proračunski novac i troši novac poreznih obveznika pa je kroz DLJI htjela pokazati da je realnost sasvim drukčija.

-Neću ulaziti u važnost kulture za razvoj čovjeka ili društvene zajednice, a posebno Dubrovnika u kojem se čitav turizam zasniva na kulturnim resursima već isključivo o financijskim učincima ulaganja u kulturu, odnosno u DLJI s nadom da će doći vremena da se kultura neće percipirati kao trošak već kao ulaganje. Vi ste poštovani vijećnici za Igre odobrili 9,9 milijuna kuna, a mi smo Gradu vratili svih 9,9 milijuna kuna – rekla je Medo Bogdanović dodavši kako su Igre dodatnih skoro milijun kuna također potrošile u Gradu.

-Svaka kuna koju ste nam dali vraćena je umjetnicima, poduzetnicima, đacima, studentima s adresom na području grada Dubrovnika – rekla je Medo Bogdanović.

Da ton nije bio primjeren, složio se i gradonačelnik Mato Franković, no s druge je strane pohvalio rad ustanove.

Željku Ragužu pak nije bilo jasno kako su novci koje su Igre dobile od Grada, vraćene kad se, rekao je, utrošilo u kafiće, hotele…

Uz to, zanimalo ga je zašto vrhunskih predstava nema na programu duže vrijeme, na što mu je ravnateljica odgovorila kako je ona na čelu javne ustanove u kulturi, a da on govori o manifestaciji te se njegovo pitanje tiče programacije festivala. Time se, rekla je, bavi Ministarstvo kulture i Festivalsko vijeće.

Inače, treba istaknuti kako je gradonačelnik Mato Franković na početku današnjeg ‘bloka’ točaka o izvješćima ustanova u kulturi rekao svim ravnateljima kako treba voditi računa o količini utrošenih sredstava.

-Treba prekinuti percepciju da je ovo grad s neiscrpnom kasom pa nam skakave ideje padaju napamet. Uz brojne višemilijunske projekte grada, dolazimo do iscrpljivanja financijskih sredstava i stalno smo na limitu. Kad me pitate ima li više novaca, nema. Nemojte me više pitati – rekao je ravnateljima gradonačelnik dodavši kako će Grad poticati kulturu koja je važan dio identiteta grada, ali treba biti oprezan, realan i štedljiv.

Dalje se kroz raspravu moglo čuti o izrugivanju svetinjama (vijećnik Krešimir Marković), o tome kako je kultura izazov (Nikša Selmani), ali i o Frljiću za kojega je Raguž poručio: ‘Ako je Frljić kultura, najveća sam seljačina’. Davale su se i lekcije o demokraciji jer je vijećnik Marković rekaa kako su ‘demokraciju izmislili kršćani’ pa ga je Ivan Jelčić morao podučiti kako demokracija postoji od antičke Grčke i Rima.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist