Grad

POTPISAN UGOVOR Za godinu dana cestom Tamarić rasteretit će se Ulica Bartola Kašića

cesta tamaric frankovic racic1

Idućeg tjedna očekuje se početak gradnje dvosmjerne spojne ceste Tamarić u Mokošici. Ugovor vrijedan 3.477.589,54 eura s PDV-om potpisali su ove srijede gradonačelnik Mato Franković i direktor tvrtke Texo gradnja Pero Račić u ime zajednice ponuditelja Texo gradnja d.o.o. i Colas Hrvatska. Roka za izgradnju iznosi godinu dana od dana uvođenja izvođača u posao.
Više o važnosti ovog projekta, koji se planira posljednjih dvadesetak godina rekao je sam gradonačelnik.
-Ova spojna cesta je ključna za nekoliko stvari. Prije svega za rasterećenje ulice Bartola Kašića, ali i za normalan pristup školi i vrtiću. Naime, vjerujem da je svima poznato kako je prilično velika udaljenost od posljednje autobusne stanice do same škole što predstavlja i problem u dnevnoj komunikaciji i dolasku djece u školi. Drugo su sigurnosni aspekti, posebno oni požarni – rekao je te dodao kako je Ulica Bartola Kašića praktički slijepo crijevo te se koristi kao dvosmjerna iako je u osnovnom profilu ona jednosmjerna cesta. Zbog toga su prometna zagušenja pravilo, a ne iznimka.
-Ovom investicijom doći će do potpunog rasterećenja prometa u ulici i omogućit će se brža i kvalitetnija komunikacija sa školom, kao i to da će autobus moći proći kroz cijelu ulicu i izaći dolje na gradsku cestu. Planiran je i nastavak ceste u budućnosti, a on će s odnositi na spajanje naselja Maslinata, čime će se rasteretiti i to naselje – objasnio je gradonačelnik. Napomenuo je i kako nakon izgradnje spojne ceste Tamarić Ulica Bartola Kašića više neće biti dvosmjerna.
-Na taj način će se omogućiti da učenički autobus može doći do same škole – zaključio je.

Predstavnik tvrtke Texo gradnja Pero Račić rekao je kako se nada da će projekt uspješno privesti kraju u roku od 365 dana. Na pitanje kad se može očekivati početak gradnje, istaknuo je kako će se to dogoditi kad ih predstavnici Grada Dubrovnika uvedu u posao te se nada kako će to biti već sljedeći tjedan.
Odgovaraju na novinarsko pitanje zbog čega je cijena izgradnje ove ceste toliko visoka, rekao je kako su takve tržišne cijene.
-Znamo da se događa poskupljenje, nedostaje radne snage, i mi se borimo na tržištu biti koliko toliko konkurenti s onim što imamo – rekao je te istaknuo kako ne bi tijekom izgradnje smjelo doći do porasta cijene, koja je ugovorena.
– Ne možemo reći hoće li se nešto mijenjati ili neće. Vjerujemo da neće. Imamo zadan projekt, a do sada je Grad uvijek imao dobro pripremljene projekte – objasnio je.
Izgradnja neće utjecati ni na stanovnike ni na školarce, jer je gradilište dislocirano.
Gradonačelnik je istaknuo kako sve tri ponude pristigle tijekom postupka javne nabave nisu prelazile procijenjenu vrijednost radova. Naglasio je kako se izgradnja trenutno financira iz Proračuna, no očekuje dobiti značajan iznos sredstava iz vanjskih izvora o čemu se već neko vrijeme vode razgovori s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.
Za kraj je istaknuo kako je Gradu Dubrovniku vrlo važan rok izgradnje od 365 dana radi planirane nadogradnje OŠ Mokošica.
-Možete zamisliti kako bi izgledala gradnja škole kad bi sve počivalo na samo jednoj ulici. To je suluda situacija. Osim toga, za vrtić imamo građevinsku dozvolu za što smo dobili i određena EU sredstva, no još nismo do kraja zatvorili financijsku konstrukciju. Ništa od toga ne možemo raditi bez ove ceste – zaključio je Mato Franković.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist