GradKultura

POTPISAN UGOVOR Gružani će u TUP-u dobiti suvremeno opremljenu knjižnicu!

ugovor knjiznica tup1

Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica potpisala je ove srijede ugovor za izvođenje građevinskih radova na knjižnici u TUP-u. Ugovor vrijedan 1,58 milijuna eura s PDV-om ispred odabranog izvođača potpisali su direktor tvrtke MEDIUS d.o.o Pero Jahud i direktor tvrtke Posta d.o.o. Toni Bašica.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako će novi prostor knjižnice imati skladišni depo za obvezatan primjer Znanstvene knjižnice što je dosada bio problem, do dijela koji će biti namijenjen svim generacijama Dubrovčana.
-Ne samo kao prostor u koji ćete doći i posuditi knjigu i otići već i prostor u kojem će se događati različiti programi, sadržaji, radionice, mogućnost čitaonice i slično. U trenutku kada smo kupili TUP, prije nešto više od 2 godine, rekli smo da će taj kompleks biti centar kulturnog života i on uistinu korak po korak to i postaje. Brojne kulturne ustanove i institucije su našle svoje mjesto unutar kompleksa i veselimo se dosad najvećoj pojedinačnoj investiciji, a to je knjižnica TUP. Ona će u potpunosti transformirati taj industrijski kompleks i dati mu novi duh te otvoriti dodatno TUP prema našim sugrađanima – rekao je gradonačelnik te istaknuo kako se korak po korak sve ono što se razmišljalo prilikom razvijanja ideje o stjecanju ovog prostora korak po korak i realizira.
-I financijski smo postigli konsolidaciju kako društva UTD tako i društva TUP. Vrlo skoro slijedi njihovo spajanje i već sada znamo da ćemo financijski stati jako dobro, vraćamo uredno kredit, a istovremeno ćemo ostvarivati i značajnu dobiti, oko 300 tisuća eura godišnje – rekao je gradonačelnik.
Rok za završetak građevinskih radova novog prostora knjižnice je do kraja godine.
Ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Lucija Bjelokosić za DuList je nakon potpisivanja ugovora istaknula kako su im dugi niz godina najveći problem predstavljali prostori.
-Problem je naći prostor, pogotovo što knjižnicama uglavnom uvijek trebaju neki veliki prostor koji će imati i spremište i prostor za različite sadržaje – rekla je te napomenula kako se 2018. godine Ogranak Lapad, koji je 20 godina bio zatvoren preselio u Atlant centar. Tada su, naglasila je, vidjeli da novi, suvremeno opremljeni prostori privlače korisnike.
-Posebno mi je drago što Ogranak Gruž seli u novi prostor jer su prema našim statističkim podacima stanovnici Gruža najbolji korisnici knjižnice vjerojatno zato što se njihov ogranak nije nikada gasio. To je prvi ogranak Dubrovačkih knjižnica, osnovan 1953. i radi u kontinuitetu. Kad radite u kontinuitetu, onda na neki način i stanovnici steknu naviku dolaska u knjižnicu. No, kad se otvorio Ogranak Lapad u Atlant centru, oni su već malo po malo počeli okretati prema tom ogranku. Međutim, ovaj prostor je za sam Gruž jako veliki iskorak – ističe Bjelokosić te dodaje kako Ogranak Gruž u ovom trenutku djeluje u prostoru od 51 kvadrata u kojem se ne može obavljati ništa osim same posudbe knjiga. Novi će pak prostor imati 281 kvadrat te će imati dio za odrasle, dio za djecu, čitaonicu, prostore za grupni i individualni rad…
-Imat će i tribinu ispod koje je spremište za knjige te tu kanimo održavati programske aktivnosti koje se sad dijelom održavaju u Gradu, dijelom u Atlant centru – rekla je ravnateljica te dodala kako će u suterenu biti spremište obvezno primjerka Znanstvene knjižnice koje se danas nalazi u Skočibuhi.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

[FOTO] AUDICIJA ZA LINĐO Djevojčice i dječaci balali i pjevali u Lazaretima

Dulist

Lero na Međunarodnom kazališnom festivalu u Puli

Dulist

OTVORENA IZLOŽBA Kako djeca doživljavaju Mediteran?

Dulist