Aktualno

POSLJEDNJA TRIBINA O OBNOVI CRKVE SV. VLAHA ‘Sada i ja mogu poletjeti’

tribina sv vlaho 6

Rektor crkve sv. Vlaha don Toma Lučić danas je otvorio treću, ujedno i posljednju tribinu U susret svetom Vlahu, s temom obnove crkve sv. Vlaha. Na tribini su uz don Tomu govorili u ime poduzeća ‘Hedom’ organizator posla i akademski kipar Vinko Pešorda i nadzorni inžinjer projekta obnove Sanja Krželj.

Na samom početku tribine don Toma je naglasio kako je tribina sazvana iz više razloga, pa je tako 300. obljetnica dogradnje crkve, 600. obljetnica od ukidanja trgovine robljem u Dubrovačkoj Republici, te 1700. obljetnica mučenićke smrti našega parca.

Crkva našega parca puna je ožiljaka koji su se skupljali kroz povijest, od velikih potresa i ratnih razaranja crkva je vapila za obnovom. -Završena je i zadnja faza obnove unutrašnjosti crkve, te se trenutno u crkvu vraćaju lusteri, svjećnjaci i ostali pokretni inventar, ona je u procesu pripreme otvorenja- dodao je Pešorda.
Sanja Krželj je naglasila kako je uz planirani dio obnove dolazilo i do neplaniranih oštećenja, za koje se zapravo nije ni znalo, već su se ožiljci crkve pokazivali kroz cijeli proces obnove, pa su tako sanirane i kamene poklopnice za koje se zapravo i nije znalo koliko su oštećene do početka samih radova.
-Radovi na crkvi koji su trajali od 2008. Do 2016. Godine ukupne su vrijednosti cca. 14 milijuna kuna, a većinu projekta je financiralo Društvo za zaštitu dubrovačke starine- iznijela je Sanja Krželj.
Don Toma je na samome kraju tribine pridodao ‘kako će onaj dan kada crkva otvori svoja vrata i on napokon od sreće moći poletjeti’.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist