DuList IN

PONTA LOPUD BOOK BRIDGE Što nas očekuje na književnom susretu?

knezev dvor lopud glavna

Otok Lopud, prepoznat po svojoj povijesnoj baštini i očaravajućim prirodnim pejzažima, postat će 27. i 28. rujna nezaobilazno odredište za sve ljubitelje književnosti. Prvi Ponta Lopud Book Bridge okupit će renomirane autore, sveučilišne profesore i znanstvenike iz Hrvatske, Indije, Irske te nekoliko drugih europskih zemalja s ciljem poticanja interakcije s manje poznatim piscima i književnim entuzijastima. U ambijentu povijesnog Kneževog dvora, posjetitelji će moći uroniti u bogat program predavanja, radionica i diskusija koje slave moć književnosti i povezivanja različitih kultura.

Književni susret otvorit će uvodna riječ inicijatora događanja Jamesa Candona, bivšeg pravnika u području tehnološke industrije i spisatelja u usponu, čiji rad odražava duboku posvećenost kulturnom dijalogu. Njegova strast prema književnosti i povezanosti s Lopudom prožima cijeli susret, a u govoru će mu se pridružiti jezikoslovka, spisateljica i dobitnica Državne nagrade za znanost 2013. Ivana Lovrić Jović te irska veleposlanica Wendy Dorman-Smith. Program se nastavlja predstavljanjem romana Alison Langley, nekadašnje strane dopisnice, čiji je prijelaz u svijet beletristike donio uzbudljiv noir triler Budapest Noir: Ilona Gets A Phone. Autorica će podijeliti izazove i inspiracije koje su oblikovale njezin književni put, nudeći publici jedinstveni uvid u proces nastanka njezine prve knjige. Nagrađivana belgijska spisateljica Colette Victor poziva sudionike da otkriju vlastite glasove kroz priče koje povezuju ljude i proširuju perspektive, a na njezinoj kreativnoj radionici svatko će imati priliku istražiti moć osobne naracije.

Poslijepodne donosi predstavljanje romana The Inheritance autorice Cauvery Madhavan, koja istražuje bogatu i složenu povijest irskog poluotoka Beara kroz priču o identitetu, čežnji i borbi za mir, a sama knjiga, koja će službeno biti objavljena u rujnu, već je izazvala velik interes među književnom publikom. Ivana Lovrić Jović preispitat će uvriježene koncepte rodne književnosti u svom izlaganju o terminu ženska proza, dok će ljubitelji poezije uživati u radionici nagrađivane pjesnikinje i autorice kratkih priča Katje Knežević, gdje će pod njezinim vještim vodstvom sudionici otkrivati snagu pjesničkog izraza i pronalaziti vlastiti lirski glas.

Prvi dan završit će intrigantnom diskusijom na temu Kapital i rad – veliki antagonisti našeg vremena, u kojoj će ugledni irski ekonomist David McWilliams i sindikalist Adrian Kane razgovarati o složenim odnosima između kapitala i rada te njihovom utjecaju na suvremeno društvo. Diskusiju će moderirati James Candon i autor, književni kritičar i urednik Jutarnjeg lista Dalibor Šimpraga.

Drugi dan započet će predavanjem Paula Fagana, docenta u području irske književnosti, pod nazivom Politika celibata, estetika i seksualnost u književnosti irskih spisateljica. Potom će na okruglom stolu uz moderiranje Staše Aras, spisateljice, voditeljice radionica kreativnog pisanja, čitateljskog kluba u Kazalištu Marina Držića i urednice, Alison Langley, Paul Fagan, Cauvery Madhavan i Wendy Erskine istraživati kako suvremena književnost odražava brze promjene u društvu, politici i tehnologiji. Ovaj dijalog obećava zanimljive rasprave o tome kako autori reagiraju na društvene i ekonomske izazove te kako književnost može ponuditi odgovore na najvažnija pitanja današnjice.

Banner 300x250 DU 1

Poslijepodnevni program započet će izlaganjem ekonomistice, profesorice i spisateljice Danijele Crljen Nisam spisateljica, osim kad pišem. Kroz svoja tri različita poslovna angažmana, Crljen promiče važnost dijaloga, a njezina je želja izgraditi platformu za bolje društvo sudjelovanjem na takvim okupljanjima, uporno vjerujući da mali, postupni koraci vode do velikih promjena. Nakon toga će David McWilliams predstaviti svoju knjigu Money: A Story of Humanity, u kojoj promišlja o povijesti novca i njegovom utjecaju na ljudsku civilizaciju.

Događanje će završiti predavanjem spisateljice Wendy Erskine Kratka priča: Mitovi, stvarnost i užici te čitanjem njezine kratke priče Gloria and Max, kroz koju će pokazati snagu ove književne forme, koja budi promišljanja i nudi užitak čitatelju.

Ponta Lopud Book Bridge pružit će platformu za dijalog, kreativno stvaranje i intelektualnu razmjenu, povezati književnike i čitatelje te osnažiti zajedništvo kroz književnost. Ulaz na sva događanja je besplatan, a festival obećava postati nezaobilazan dio kulturnog kalendara Hrvatske, okupljajući autore iz cijelog svijeta u inspirativnom okruženju otoka Lopuda.

Kreativna platforma Ponta Lopud nosi i predstavlja tri ljetna kulturna programa 2024. te spremno dočekuje sve zaljubljenike u umjetnost, prvenstveno film, glazbu i književnost. Ponta Lopud ljetne projekcije prvi je od tri događaja koji je, slaveći filmsku umjetnost, održan od 27. do 29. lipnja. Drugi događaj, koji je od 29. do 31. kolovoza na otok privukao ljubitelje glazbe, popularni je Ponta Lopud Jazz Festival, dok je ovogodišnji novitet kreativne platforme pokretanje novog, trećeg ljetnog festivala, Ponta Lopud Book Bridge, koji će 27. i 28. rujna zaokružiti ovogodišnje manifestacije i zatvoriti kulturno-umjetničku sezonu Lopuda.

Pročitajte još

[TEMAT MORE] St. Pietro – skriveni dragulj mediteranske kuhinje na Supetru

Dulist.hr

[FOTOGALERIJA S EUROPSKOG PRVENSTVA] Župske mažoretke u zlatnoj sredini!

Dulist

(FOTO) Lijepa Lejla uživa u Italiji!

Dulist