Aktualno

Polomljena ograda ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru

Polomljena ograda ispred katedrale Svetog Tripuna radio kotor

Dio kamene ograde na ulazu u katedralu Svetog Tripuna polomljen je, prenosi Radio Kotor, a piše Radio televizija Nikšić.

Iz Komunalnog redarstva Općine Kotor potvrdili su za radio da su njihovi službenici izašli na teren.

– Predstavnik Kotorske biskupije obavijestio nas je da su 9. siječnja zatekli ogradu polomljenu. Mi smo napravili službenu bilješku, te o događaju obavijestili Odjel za sigurnost – rekla je za Radio Kotor načelnica Komunalnog redarstva Vesna Balandžić.

Arhitektica Zorica Čubrović koja je bila rukovoditeljica radova na istraživanju, sanaciji i restauraciji katedrale u periodu od 1988. do 2000. godine, danas je pogledala i fotografirala oštećenje.

Navela je da je ograda nastala kada i zvonici, odnosno u restauraciji poslije velikog zemljotresa od 1667. godine, u kojem je bilo oštećeno pročelje katedrale, a stari romanički zvonici srušeni.

– Tom prilikom je i ulazni portal u katedrali bio uništen. Dakle, ova ograda je jedan reprezentativni primjer te vrste uređenja s baroknom stilskom obradom – kazala je Čubrović. Dodaje da su oštećenja nastala na mjestima starih „krpljenih“ pukotina.

– Međutim, te pukotine su bile spojene, zatvorene malterima i da bi se ovo dogodilo morala je biti primijenjena neka sila – zaključila je.

Navodi da je oštećenja moguće popraviti te ističe da je potrebno demontirati taj dio ograde.

– To je južni dio sjevernog dijela ograde koji zahvaća ugaoni stup i susjedni baluster, kao i dio gornje grede. To treba demontirati, očistiti od starih maltera, spojiti i restaurirati tamo gdje dio nedostaje. To su manji dijelovi i vratiti na svoje mjesto. Uočila sam da je svaki baluster vezan u gornjem dijelu kamenim čepom za ogradu, što je ovom prilikom narušeno i mora se staviti na svoje mjesto – pojasnila je Čubrović.

Foto: Radio Kotor

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist