Aktualno

POLA STOLJEĆA OD PREMIJERNE IZVEDBE Igre prikazuju film o predstavi ‘Aretej’, ulaz je slobodan!

Milka Podrug Kokotovic

Povodom pedeset godina od premijernog postavljanja drame Aretej na Dubrovačkim ljetnim igrama, u subotu 20. kolovoza u 21.30 sati u ljetnom kinu Jadran premijerno će biti prikazan dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije Vrijeme aretejsko. Ulaz je slobodan, ali zbog ograničenog broja sjedećih mjesta, besplatne ulaznice potrebno je preuzeti na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1).

Filmski program Igara, koji je ovog ljeta u znaku obljetnica, nastavlja premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma Hrvatske radiotelevizije Vrijeme aretejsko koji govori o fenomenu predstave Aretej, o okolnostima pod kojima je stavljena na repertoar, o njezinom nastajanju, izboru prostora u kojem će se igrati, načinu igre te režijskoj koncepciji. Posljednji dramski tekst Miroslava Krleže Aretej ili legenda o svetoj Ancili, rajskoj ptici 1972. godine na Bokar postavlja tada jedan od najinovativnijih redatelja u postgavellijanskom kazališnom miljeu, Georgij Paro koji je tih godina tragao za novim kazališnim prostorima, a svojim traganjima i preispitivanjima na osobit način promijenio i obilježio ambijentalni teatar. Parov je Areteja s ponajboljom glumačkom igrao čak trinaest godina, postavši najdugovječnija predstava Dubrovačkih ljetnih igara, jedan od najvećih uspjeha te svojevrsni simbol dramskog dijela Igara. O važnosti ove predstave svjedoči činjenica da je kroz nju Paro na velika vrata uveo suvremene pisce u dramski program Igara, dotada baziran isključivo na uprizorenjima klasičnih djela, čime je otvorio novo poglavlje festivalske drame.

O Areteju koji je ostao upamćen kao vrhunac ambijentalnog teatra, ne samo u Dubrovniku, progovaraju glumci koji su igrali u predstavi, njihova publika, statisti, kazališni kritičari, teatrolozi te puk koji do danas prepričava scene urednice, scenaristice i redateljice Lade Džidić Barić. Ostatak autorskog tima čine tonski snimatelji Krunoslav Ljubanović i Mario Mačešić, Ivan Bilušić i Boris Zimšek zaslužni za rasvjetu, autorica glazbe Eva Kalogjera, direktor fotografije Damir Petričić te majstor montaže Mladen Radaković.

Pročitajte još

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist