Aktualno

“Pokušavamo srediti nered u ribarstvu”

ribari1431

Povodom Tradicionalnog susreta ribara Hrvatske obrtničke komore, koji se održava jučer i danas u organizaciji Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a, danas je održana konferencija za novinare u Grand hotelu Park.

Vladan Bojić predsjednik CEH – a za ribarstvo i akvakulturu HOK-a u svom uvodnom govoru naglasio je kako pokušavaju „srediti nered koji se godinama stvarao“. Naglasio je kako se traži način da se preživi kriza prije ulaska u EU. Podovom toga pročitao je zaključke sa 17. susreta ribara.

– Tražimo od Vlade da se formira nacionalni fond iz kojeg će se financirati otkup ribarski mreža potegača. Predlažemo da se potegače povuku iz upotrebe uz pravičnu naknadu po kriteriju aktivnosti i veličine alata. Tražimo da se povlačenje brodova iz ribolova (uništavanje brodova) uz financijsko obeštećenje, može dozvoliti samo po kriteriju aktivnog alata, radi kojeg  je nužno smanjivanje veličine ribolovnog napora.

Tražimo od Vlade da se donese nova Odluka o subvencioniranju cijene goriva za ribarska plovila po istom modelu iz 2012. godine. Potrebno je donijeti poseban Zakon o marikulturi kojim će se precizno urediti korištenje pomorskog dobra, kako na moru, tako i na kopnu, način dobivanja koncesija i povlastica za uzgoj. Tražimo odgovarajuću zamjenu za dosadašnji način poticaja po kilogramu ulovljene ribe do ulaska u EU – zaključci su  ovogodišnjeg Tradicionalnog susreta ribara.  

Slijedeći Susret održat će se u Splitsko – dalmatinskoj županiji, naglasio je Bojić.

Na novinarsko pitanje kako planiraju uništiti brodove, Bojić je odgovorio:

– Model uništavanja brodova planira se do 2017., to je rješavanje viška flote uz pravičnu naknadu, a ribari će moći prijeći u neku drugu granu gospodarstva. Ribara je previše! Načeli smo resurse koji su budućnost, te ćemo odsad voditi pametnu politiku održivog ribarstva – zaključio je u svom odgovoru.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i predsjednik organizacijskog odbora i potpredsjednik HOK – a Igor Vojinović, te član CEH – a za ribarstvo i akvakulturu Mato Oberan.

Podsjetimo,  domaćin susreta  je Obrtnička komora Dubrovačko – neretvanske županije, a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede RH. Na ovogodišnjem susretu razgovaralo se o aktualnom stanju i perspektivama hrvatskog ribarstva, o ribarstvu i marikulturi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, te je jedna od najvažnijih tema bila plan upravljanja ribolovnim područjem na Jadranu i provedbe mjera strukturne politike u ribarstvu danom stupanja u EU ili potpore ribarstvu.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Otvara se restoran “Dinner in the sky” u Dubrovniku

Dulist

VOJNI BRODOVI ZABRINULI GRAĐANE Nema brige! Došli su vježbat!

Dulist