AktualnoUrednički izbor

POKUŠAJ OVRHE U KOLORINI Domić: ‘Grad me želi izbaciti iz majčinog prostora!’

c domic026

Grad Dubrovnik želi me iseliti iz nekretnine moje majke, iz nekret­nine koja je u vlasništvu moje obite­lji od 1926. godine – govori nam Nikša Domić, vlasnik nekadašnje čistio­nice na Kolorini. Tvrdi kako ga Grad Dubrovnik želi izbaciti iz nekretnine koja nije u njihovom vlasništvu, već u vlasništvu njegove majke Antoniete. Pokušaj ovrhe dogodio se nedavno, no nije provedena jer se nije moglo sa sigurnošću utvrditi o kojoj se nekretnini točno radi.
Naime, kako se navodi u rješenju o ovrsi, koja se provodi na temelju sole­mniziranog Ugovora o zakupu poslov­nog prostora od 16. lipnja 2014. godine sklopljenog između Grada i Domića, određuje se ovrha udaljenjem ovr­šenika i uklanjanjem svih stvari iz poslovnog prostora koji se nalazi na adresi Don Frana Bulića 3 u čestici zgrade 103 k.o. Dubrovnik ukupne površine 17 ‘kvadrata’. Čestica zgrade 103 predstavlja pak prostor neka­dašnje kemijske čistionice, koji ima znatno veći broj kvadrata nego što to Grad potražuje. Za tu česticu zgrade u zemljišnom izvatku nigdje se ne vidi upisano vlasništvo Grada Dubrovnika. Tu je pak upisan tek Frano Čalušić, otac Mira Čalušića s kojima su Domići zajedno s grupom oštećenika iz cijele Hrvatske bili u sudskom sporu zbog lihvarske posudbe novca, a na kojega je fiducijarno vlasništvo preneseno s Domićeve majke. No, to je već druga priča o čemu je ranije izvještavao i DuList. Uz to, Domić navodi i kako ta zgrada ima adresu Od Kolorine 3, a ne kako se navodi u rješenju, Don Frana Bulića 3.

Krivo upisana čestica?
Domić s druge strane tvrdi kako je u ugovoru iz 2014. godine, kojega je za magazin od 17 kvadrata imao sklo­pljen s Gradom Dubrovnikom, krivo upisana čestica zgrade 103, budući da se iz ranijeg ugovora, onog iz 2004. godine vidi kako mu je Grad Dubrov­nik dao u zakup magazin od 17 kva­drata u čestici zgrade 63, što je zapravo susjedni objekt. I taj objekt ima adresu Don Frana Bulića. Potkrijepio je to i ugovorima iz 2004. te iz 2014. godine.
— Imao sam ugovor s Gradom u vezi magazina u susjednoj kući, koja se vodi kao čestica zgrade 63, ali samo do tre­nutka dok je taj prostor bio u gradskom vlasništvu, odnosno dok nije predan Blagim djelima. Onog trenutka kad se to dogodilo, više nisam mogao imati sklopljen ugovor s Gradom. Sve sam račune podmirio, ali Grad je i dalje htio naplaćivati najam, dakle bez ugovora. Nisam to htio plaćati pa su me tužili i na kraju su tužbu povukli – priča nam Domić potkrepljujući izjavu o odusta­janju Grada Dubrovnika od tužbe radi isplate iznosa od 28.875 kuna rješenjem Trgovačkog suda u Dubrovniku iz srp­nja ove godine. No, iz Grada Dubrov­nika po pitanju duga navode da se taj iznos potražuje u sudskom postupku.

‘Prostor nije njihov’
— Žele me deložirati iz nečega što nije njihovo, jer ni ovaj magazin do zgrade moje majke nije više njihov. Polažu pravo i na to, a nekretnina nije njihova. To je inače magazin – drvarnica bez struje i vode, koji je u posjedu naše obi­telji preko 70 godina, još od vremena moga nona – tvrdi dalje Domić.
Ipak, prema zemljišnom izvatku, Grad Dubrovnik ima vlasništvo u dijelu čestice zgrade 63, no tu su navedeni i suvlasnički dijelovi s neodređenim omjerom (etažno vlasništvo) privatnih osoba i Zaklade Blaga djela.
— Kad je riječ o čestici zgrade 103, u kojoj je bila moja čistionica za koju me idu ovršiti, taj prostor nikada nije bio gradski – kategorički tvrdi Nikša Domić naglasivši kako je konflikt nastao kad je došlo do pogrešnog upisa čestice zgrade u ugovoru o zakupu iz 2014. godine.
— Oni su pogriješili i u ugovoru naveli krivu česticu zgrade. Stavili su česticu zgrade 103 umjesto 63. To je njihova greška, a ne moja. Nisam niti obadao kako je čestica pogrešna dok se nije pokrenula cijela ova priča oko ovrhe. Ne može se ovrha provoditi na temelju solemniziranog ugovora. Pa valjda moraš imati dokaz da je neka čestica tvoja – ističe Domić.

Grad: Ne možemo se očitovati do okončanja postupka
Sve je to objašnjavao i predstavniku ovrhovoditelja iz Grada Dubrovnika te sudskom ovršitelju u četvrtak tije­kom pokušaja ovrhe. Tada je pak sud­skom ovršitelju Domić pokazao maga­zin u susjednoj zgradi, dakle u zgradi oznake 63. Kako Domić nije želio dopu­stiti izvršenje ovrhe, ona ovog puta nije provedena. Konstatirano je pak kako se ne može utvrditi gdje je točno tih 17 kvadrata koji su predmetom ovrhe jer ovrhovoditelj tvrdi jedno, a Domić drugo.
O ovom smo slučaju poslali upit i Gradu Dubrovniku, no nisu htjeli ništa komentirati jer je sudski postu­pak u tijeku.
— Grad Dubrovnik u sudskom postupku potražuje od Nikše Domića po svim osnovama iznos od 28.875,00 kuna. Nadalje, navodimo kako su sve ostale okolnosti iz vašeg upita predmet sudskog postupka koji je u tijeku te se do okončanja istog ne možemo očito­vati o traženom – kratko su odgovorili iz Grada Dubrovnika.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuList-a, 16. listopada 2019.

Pročitajte još

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist