Politika

POKRENUTA IZRADA UPU-A ‘U Zatonu svjedočimo najgorim oblicima uzurpacije pomorskog dobra’

zaton upu

Pokretanje izrade Urbanističkog plana uređenja naselja Zaton Mali i na predjelu Bunica ponovno je izazvao raspru gradskih vijećnika. tako je i postavljeno pitanje koji su to stanovnici Zatona jednoglasno podržali njegovu izradu. Naime, nedavno su o tome izvijestili iz Gradske uprave, a prema riječima vijećnika Nikše Selmanija, jedini legitimni način na koji se građani mogu izjasniti jest zbor građana, što sastanak u Gradskoj vijećnici nije bio. Predložio je da se organizira zbor građana kako bi im se janso predstavilo što investitori traže.
Marko Potrebica rekao je kako taj sastanak formalno pravno nije bi zbor građana, ali je isti održan 2019. –
-Čega se bojimo? Mi donosimo UPU, ne investitor. Ja prvi neću biti za UPU koji naše stanovnike stavlja u lošiji položaj u odnosu na druge – rekao je Potrebica.
Potom je na pročelnika Boža Benića zagrmio vijećnik Pero Vićan koji mu je poručio da ga dobro posluša: ‘U zatonu nije utvrđena granica pomorskog dobra, utvrđena je samo u dužini od 100 metara tamo gdje je napravljena treća traka za skretanje u Veliki Zaton’.
-To je izuzetno usko područje te se jedan broj starih kuća nalazi u zoni pomorskog dobra, a nažalost niknuo je u toj zoni i jedan broj novih kuća. I to je opasno. Kad netko bude morao laćati mjesečno koncesiju za pomorsko dobro, upitat će se što s time. Savjetujem neka pročelnik sam obiđe i pokrene svugdje prostorne planove nižeg reda da se dođe do utvrđivanja granica pomorskog dobra – rekao je Vićan.
Nikša Selmani složio se s njim po pitanju granica pomorskog dobra.
Selmani se osvrnu i na zbor građana 2019., kojega je spomenuo Potrebica. Istaknuo je kako su sad okolnosti i predviđeni projekti drukčiji.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako građani Zatona zaslužuju da se pokrene izrada UPU-a, a nakon što se izradi dokument, treba doći pred te stanovnike i tražiti suglasnost.
– Granica pomorskog dobra u ovom trenutku nije bitna, ali jest prilikom donošenja UPU-a. Taj smo aršin imali i za Belvedere. Takav aršin predlažem i ovdje. Nemojmo bježati od procesa jer se neće sutra ujutro tamo početi graditi kuća – rekao je gradonačelnik.
Krešimir Marković rekao je kako se zakonom treba zabraniti narušavanje i devastacija prostora.
I Maro Kristić rekao je kako u Zatonu nije utvrđena granica pomorskog dobra.
-U Zatonu svjedočimo najgorim oblicima uzurpacije pomorskog dobra, dijelovi kuća se nalaze u pomorskom dobru. To će biti teško regulirati. Ako zaustavljamo UPU bez šireg konsenzusa, nećemo krenuti daleko – iznio je.

Đuro Capor pitao je može li Prostorni plan iz 2005. biti kvalitetna osnova za planiranje grada?

Prijedlog je usvojen s 13 glasova za.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist

Što je u imovinskoj kartici prijavila saborska zastupnica Viktorija Knežević?

Dulist