Hrvatska

[FOTO] Pogledajte kako je bilo na obuci policajaca u Kuparima

policija kupari 2

Policijska akademija “Prvi hrvatski redarstvenik” ugostila je obuku “Cross border crime detection officer training – Land module” u objektu za smještaj granične policije “Mladost” u Kuparima od 26. do 30. lipnja 2023.

Obuka je bila namijenjena Frontexovim službenicima kategorija 1 i 2 Stalnih zaštitnih snaga. Kroz kombinaciju teorijskog dijela i praktičnih vježbi, polaznici su stekli znanja o identifikaciji prekograničnog kriminala, protupravnim ponašanjima te profiliranju sumnjivih osoba. Simulirani uvjeti, vozila, stvarna dokumentacija i tehnologija korišteni su kako bi se polaznicima pružila mogućnost primjene stečenih znanja u praksi.U provedbu iste bili su uključeni i službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Interventne jedinice Policijske uprave dubrovačko-neretvanske te PAP “Čilipi”.

Podsjetimo ovakva vrsta obuke je posebno važna s obzirom na to da je Republika Hrvatska postala članicom Schengenskog prostora; samim time ima najdužu kopnenu granicu s državama nečlanicama. Raspoređivanje Frontexovih službenika zajedno s hrvatskim policijskim službenicima granične policije na vanjskoj granici ima za cilj povećanje sigurnosti i suzbijanje prekograničnog kriminala.

Voditeljica obuke, Sandrine Boulanger, izrazila je – zadovoljstvo organizacijom i podrškom hrvatske Policijske akademije. Organizacija obuke potvrđuje vodeću ulogu Policijske akademije kao Frontexove partnerske akademije.

Suradnja s Frontexom, Ministarstvom unutarnjih poslova, Upravom za granicu Ravnateljstva policije i Policijskom upravom dubrovačko-neretvanskom omogućila je provedbu ove obuke.

Foto: PU dubrovačko-neretvanska

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist