Crna kronika

POČINIO ŠTETU OD 170 TISUĆA EURA Niz kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta

shutt kradja

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije osnovano se sumnja da je 67-godišnjak počinio više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta. Radi se o kaznenim djelima ‘zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaji poreza ili carine, neisplati plaće, povredi prava iz socijalnog osiguranja i povredi obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga’.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni, kao odgovorna osoba i voditelj poslovanja trgovačkog društva, od početka 2020. do kraja 2023. godine, organizirao različite vrste izleta plovilima i vozilima u vlasništvu društva. Tijekom 2023. g. zaposlio je 36-godišnjaka i 28-godišnjakinju koji su po uputama i dogovoru s 67-godišnjakom od turista izlete naplaćivali dijelom u gotovini ili bankovnim karticama i tom prilikom nisu izdavali fiskalizirane račune.

Osim toga, kako bi potpuno izbjegao obvezu plaćanja PDV-a, osumnjičeni inozemne bankovne račune na koje su uplaćivana novčana sredstva nije prikazao u poslovnim knjigama društva niti je prijavio nadležnoj Poreznoj upravi, već je iznos od 84.730,00 eura naplaćenih karticama zadržao za sebe kao i iznos od najmanje 16.079,00 eura naplaćene gotovine za koje nisu izdani fiskalizirani računi, umjesto da je tako naplaćene novčane iznose položio na žiro račun trgovačkog društva, a u čemu su mu pomogli spomenuti zaposlenici.

Nadalje, dogovorene isplate provizija i plaća zaposlenicima trgovačkog društva isplaćivao je u gotovini ‘na ruke’, čime je svojim zaposlenicima uskratio njihova zakonska prava po osnovi mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, odnosno nije obračunavao, niti uplaćivao porez na dohodak.

Također je utvrđeno da u poslovnim knjigama društva nije uredno evidentirao sve poslovne događaje iz kojih proizlaze obveze s osnova poreza na dodanu vrijednost, čime je povrijedio obvezu vođenja poslovnih knjiga.

Ukupna materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima iznosi 170.975,27 eura.
Zbog počinjenih kaznenih djela policija protiv osumnjičenog podnosi kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku.

Pročitajte još

GRANIČNI PRIJELAZ NOVA SELA Uhićen Crnogorac zbog razbojništva počinjenog u Italiji

Dulist

TJEDNO IZVJEŠĆE Poduzeto je 870 represivnih mjera

Dulist

Autocestom jurio brzinom od 243 km/h, kažnjen sa 660 eura!

Dulist