DuList IN

Počela radionica ‘Okusi Provanse’ u Turističkoj i ugostiteljskoj školi

Okusi Provanse 25

Konferencija za medije povodom gostovanja slavnog francuskog gastro stručnjaka, Renea -Pierrea Gourauda, koji danas i sutra održava radionice u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik, održana je danas u prostorima škole.

‘Francuska mediteranska kuhinja – Okusi Provanse’ naziv je radionice koju slavi chef izvodi s deset polaznika renomiranih dubrovačkih hotela – Petka, Radisson, Valamar i Maestrali, a o njoj su se na konferenciji osvrnuli ravnatelji Turističkih i ugostiteljskih škola Dubrovnik i Split, Antun Perušina i Ivo Bilić, te voditelj profesor Nedjeljko Jančić, kao i zamjenik župana Davorko Obuljen.

– Mi kao TUŠ Dubrovnik već davno upozoravamo kako je obrazovni sustav trom, nema nikakvih promjena. Tržište rada, gospodarstvo, traži takve promjene i mi koristimo priliku da kroz sustav cjeloživotnog učenja radimo inovaciju u struci, pokušavamo educirati naše kadrove na način da prihvate što je ‘IN’, da idu u korak s trendovima, ili korak ispred konkurencije. Želimo da nam ovakvi stručnjaci pokažu i nove načine, nove tehnologije prigotovljavanja jela, kako bi se što bolje sačuvala nutricionistička svojstva namirnica. Želimo kazati gospodarstvu: ‘Gospodo, mi nudimo edukaciju’, a benefiti te edukacije kažu – pripremat ćete jela koja su zdrava, jednostavna i sadrže sva nutricionistička svojstva. To je poanta cijele priče – kazao je Jančić, ističući kako će ovakvih radionica u školi biti još, točnije stiže nam talijanska i španjolska a potom i druge kuhinje.

Visoki kadar i potencijali u turizmu
– Željeli bismo kroz nove sustave obrazovanja, centre izvrsnosti, ulaziti u projekt kojeg smo nazvali ‘Capture’, gdje se traže novi kapaciteti, visoki kadar i potencijali u turizmu, koji će se izvoditi, kako bi se europski kazali, kroz ‘hard’ i ‘soft’ dio. Ovakve stvari su povod za razgovor i ulaganje u ljudske resurse, koji u konačnici daju puno veći razvoj turizma od same građevine. Želimo ljude, od nastavnika do ostalih, povećati na višu razinu, a istovremeno zaposlene u gospodarstvu raznim treninzima te gostovanjima ovakvih stručnjaka dodatno educirati. Cilj je razmjena dobre prakse – kazao je među ostalim Bilić.

– Prije svega, hvala svima koji su se odazvali na radionice. Želio bih kazati kako TUŠ uistinu prepoznaje kako je konačni proizvod, đak koji će izlaskom iz škole imati toliku razinu kompetencija da se može čim moguće prije uključiti u svijet rada. Sretan sam što su ljudi iz privrede danas tu i da podržavate ovu akciju, jer da bi taj proizvod došao na razinu koju bismo svi htjeli odraditi. Dio znanja i vještine stječu u školi, a dio kod vas, chefova, na praktičnoj nastavi. Prema tome, sve ono što vi doprinesete, što ćete na ovim radionicama vidjeti, naučiti, to ćete sutra prenijeti – kazao je među ostalim Perušina, ističući kako su chefovi, samim dolaskom na radionicu, spremni cijeli život učiti, gledati što se događa u svijetu.

Zamjenik župana Davorko Obuljen četitao je polaznicima radionice i samom Gouraudu, te TUŠ-u na ovoj inicijativi, dodavši kako je bitna sinergija i rad između poslodavaca i djece koja će sutra raditi u renomiranim hotelima.
– Siguran sam kako će ova radionica biti uspješna, a želim i da bude dvosmjerna, na svačije zadovoljstvo – istaknuo je Obuljen.

Pročitajte još

NAGRADNA IGRA Osvojite dvije ulaznice za koncert Abba Ringa!

Dulist

[RAZGOVOR] Leona Miletić-Dri: Ljubav prema glazbi naslijedila sam od babe Đoke

Maris Guca

Dođite u Slano na ‘Wine & Fish Street Food Night’!

Dulist