AktualnoUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

gradski info naslovnica 1

POTPISAN UGOVOR ZA RAZVOJ INFRASTRUKTURE Dubrovniku ultra brzi optički internet

Projektom ‘Razvoj infrastruk­ture širokopojasnog pristupa na području Dubrovnika’ stanovnicima Dubrovnika osigurat će se brži, kva­litetniji i sigurniji Internet. Naime, za 85 % gradskog područja omogućit će se brzina interneta od 100 megabita po sekundi i više, a za preostalih 15 % ta će brzina iznositi oko 40 mbps. U usporedbi s trenutačnom prosječnom situacijom na dubrovačkom području, a koja iznosi 20 do 30 mbps, radi se o značajnom unapređenju.
HTTelekom izabran je natječajem za partnera po investicijskom modelu A, te će biti odgovoran za projektiranje, izgradnju i upravljanje mrežom. Uku­pna vrijednost projekta je 93 milijuna kuna, ali Grad Dubrovnik ne sudjeluje u troškovima s vlastitim sredstvima. Partner HTTelekom financira prihvat­ljive investicijske troškove s 57 milijuna kuna, dok se ostali iznos od 36 milijuna kuna financira iz bespovratnih sred­stava Europskog fonda za regionalni razvoj. Grad Dubrovnik je u postupku pred-odabira izabran kao jedan od 16 gradova/općina (od 71 prijavljenih) za dostavu prijave za dodjelu bespovrat­nih sredstava.
Ugovor za projekt potpisali su 3. veljače gradonačelnik Mato Franković i direktor Odjela za razvoj i implemen­taciju EUBB programa u HT-u Milan Meden. Grad Dubrovnik je nositelj projekta, a partneri su općine Konavle, Župa Dubrovačka i Dubrovačko pri­morje. Očekivano trajanje projekta je do 31. prosinca 2023. do kada se oče­kuje izgradnja i stavljanje u operativno stanje širokopojasne mreže.c sirokopojasni internet

DUBROVNIK NE POSTAJE 5G GRAD
Projekt je značajan i zato što se neće koristiti bazne stanice nego svje­tlovodni, optički kablovi (a ne 4G ili 5G mreža). Optički kabeli su izoli­rani i ukopani u zemlju te nemaju utjecaj na zdravlje ljudi, a osigurat će širokopojasni Internet za oko 12.200 potencijalnih korisnika, najviše za privatna kućanstva, potom privatne poduzetnike te za javna poduzeća.

TRI NOVA PARKIRALIŠTA Napreduje izgradnja 200 parkirališnih mjesta u Mokošici
U Novoj Mokošici aktivna su gra­dilišta čak tri parkirališta s ukupno 200 novih parkirališnih mjesta, a njihove vizure već su vidljive. Prvo od njih par­kiralište je kapaciteta 72 mjesta smje­šteno južno od zgrada HRVI, odnosno sjeverno od OŠMokošica. Ovaj projekt obuhvaća i rekonstrukciju ‘T’ križanja ceste Ulice Marina Kneževića s uli­com Od izvora u kružni tok s četiri pri­voza. Dok radovi na platou parkirališta napreduju, u idućih 15 dana očekuje se i početak izgradnje kružnog toka kao pristupa budućem parkiralištu i zgra­dama HRVI.
Radovi na novom parkiralištu u Ulici Marina Kneževića započeli u listopadu. Ukupno će raspolagati sa 59 parkirališ­nih mjesta od čega su tri mjesta predvi­đena za osobe smanjene pokretljivosti. U sklopu investicija u prometnu infra­strukturu, krajem studenog započeli su i radovi na projektu 66 potpuno novih parkirališnih mjesta na dijelu između ulica Marina Kneževića i Između dolaca.

Ukupna vrijednost investicija u javna parkirališta Mokošice prelazi 10 milijuna kuna. U sklopu ulaga­nja u prometnu infrastrukturu u najvećem prigrad­skom naselju, dodatnih 1.1 milijun kuna osigurano je u ovogodišnjem Proračunu za spojnu cestu Tama­rić, a u Ulici Bartola Kašića predviđena je garaža s 206 parkirališnih mjesta za koju je izrađeno idejno rješenje.

c 3 parkinga 10

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 12. veljače 2020.

Pročitajte još

PRAVDA ZA KATU I STIPU Prosvjed sutra u 19 i 30 ispred zgrade suda

Dulist

KRAJ TOPLINSKOG VALA? Stiže promjena, najavljena nevremena, izdana upozorenja za tri regije

Dulist

MASOVNI TEHNOLOŠKI KVAR I naša zračna luka osjeća posljedice!

Dulist