AktualnoUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

grad dubrovnik
destinacija grad dubrovnik
Dubrovnik u Dubaiju proglašen vodećom svjetskom obalnom gradskom destinacijom

Dubrovnik je na svečanoj final­noj ceremoniji ovogodišnjih nagrada World Travel Awards 2023, održanoj u Dubaiju proglašen Vodećom svjet­skom obalnom gradskom destinaci­jom u 2023. (World’s Leading Seaside Metropolitan Destination 2023) čime je zaokružena niska prestižnih nagrada i priznanja koje je Grad Dubrovnik osvo­jio u tekućoj godini.

Finalna večer World Travel Awards 2023 održana je u petak navečer u čuve­nom Burj Al Arabu, jednom od najluk­suznijih hotela na svijetu, a Dubrov­nik je nosio dvije nominacije: Vodeća svjetska destinacija za krstarenja 2023. i Vodeća svjetska obalna gradska desti­nacija u 2023., osvojivši nagradu za potonju. Dubrovnik je nagradu osvo­jio glasovima profesionalca u turizmu, medija i turističkih potrošača u oštroj konkurenciji s američkim Miamijem, portugalskim Lisabonom, južnoafrič­kim Capte Townom, australskim Per­thom, domaćinom Dubaijem, indone­zijskom Jakaratom, Šangajem i grčkom regijom Attica.

Šampion hrvatskog turizma već je ove godine ponio titulu najboljeg veli­kog hrvatskog grada za život, ali i naj­boljeg u Smart City kategoriji. Dobit­nik je i četiri međunarodne turističke nagrade: ‘Meeting Star’ u kategoriji srednjih destinacija za održavanje kongresa, ‘Best Leisure Destination for Groups’, ‘Europe’s Leading Cruise Destination 2023’ i ‘Europe’s Leading Seaside Metropolitan Destination’ te je proglašen petim najsigurnijim svjet­skim i najsigurnijim europskim gra­dom kao i jednom od deset najsretni­jih svjetskih destinacija za putovanja.

Sve ove nagrade poticaj su Gradu Dubrovniku i par­tnerima za nastavak strateških aktivnosti koje vode daljnjem učvršćivanju pozicije globalno prepozna­tog promotora odgovornog upravljanja destinaci­jom na putu prema trajnoj održivosti.

ryanair

Čak 18 direktnih linija s Dubrovnikom od iduće godine uvodi Ryanair

Zračni prijevoznik Ryanair u dubrovačkoj Zračnoj luci Ruđer Boško­vić otvara svoju bazu, a od iduće godine Dubrovnik će direktno biti povezan s 18 destinacija. U sezoni 2024./2025. postojeće linije prema Beču i Dublinu bit će aktivne i tijekom zime dva puta tjedno, kao i nova direktna linija za London. Uz ove, Ryanair će Dubrovnik od travnja povezivati s Berlinom, Kra­kowom, Milanom, Parizom, Poznanom, Rimom, Stockholmom, Helsinkijem, Memmingenom, Wroclawom, Oslom, Düsseldorfom, Brusselsom, Baden- Badenom i Manchesterom.

‘Promocija Dubrovnik s ovolikim brojem novih linija odjednom iznimka je i za poslovanje Ryanaira, što svje­doči o tome koliko im je to važno, a cjelogodišnje linije su nešto što nas izuzetno veseli i zahvaljujemo svima koji su bili uključeni u ovaj proces, to za Dubrovnik puno znači. Hotelijeri i ugostitelji sada mogu na vrijeme pri­premiti svoju ponudu za iduću zimu. Sve ovo dodatan je poticaj i za naš rad jer time ostvarujemo naš cilj održivo­sti i cjelogodišnjeg turizma’, kazala je zamjenica dubrovačkog gradonačel­nika Jelka Tepšić.

Direktor Zračne luke Viktor Šober, istaknuo je važnost postignutog dogovora za cjelokupno dubrovačko gospodarstvo.’Naš glavni cilj je bila zima i to smo osigurali s tri cjelogodiš­nje linije – Beč, London i Dublin.

Što se tiče Zračne luke mi smo napravili taj prvi iskorak, a sada je na turistič­kom i uslužnom sektoru da na temelju ovih dogovora pripreme ponudu kako bi grad bio življi i tijekom zime. Ovim dogovorom Dubrovnik zaista radi jedan dodatni iskorak u turističkom segmentu i profilira se kao ‘city break’ destinacija’, kazao je Šober.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 16. prosinca 2023.

Pročitajte još

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist