Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

naslovna
povijesna jezgra
Svečano otvorena nova škola u povijesnoj jezgri

U obnovljenoj i uređenoj palači u Ulici Ilije Sarake u povijesnoj jez­gri grada svečano je otvorena nova školska zgrada, kao sastavni dio OŠ Marina Getaldića, čime je ova škola s početkom nastavne godine prešla u jednosmjensku nastavu. Veliki je to doprinos i očuvanju života u zidinama, koje su ovom investicijom dobile šest novih razrednih odjeljenja.

Na svečanosti su sudjelovali izasla­nica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državna taj­nica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, župan Nikola Dobrosla­vić, biskup Roko Glasnović i predsjed­nik zaklade Caboga Stiftung Ivo Felner, ravnateljica škole Silvana Bjelovučić, učiteljice i učitelji te djeca koja su izvela prigodan program.

‘Čast i zadovoljstvo mi je što u ovih šest godina otvaramo drugu osnovnu školu i korak po korak idemo u sustav jednosmjenske nastave svih škola na području grada Dubrovnika’, rekao je u prigodi otvorenja dubrovački gra­donačelnik Mato Franković, zahva­livši pritom svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog iznimno zahtjevnog projekta.

‘Kada govorimo o životu u gradu, potrebi za djecom, dječjim smijehom i igrom u gradu, ova palača predstav­lja upravo to. Svako dijete koje izađe iz ove palače sa sobom će nositi toliku ljubav prema ovom gradu i imat će najljepše uspomene djetinjstva’, kazao je također gradonačelnik.

Ukupno ulaganje u obnovu i adapta­ciju te opremanje OŠ Marina Getaldića na dvije lokacije, objekt u Ulici Ilije Sarake i zgrada Centar, iznosi 2,5 mili­juna eura, a financirano je donacijom Zaklade Caboga Stiftung. Palaču je, za potrebe organiziranja osnovne škole, Gradu na korištenje bez naknade ustu­pila Dubrovačka biskupija. Za potrebe razredne nastave, od 1. do 3. razreda, uređeno je šest učionica i potrebni popratni prostori. U sklopu istog projekta adaptirana je i opremljena i zgrada Centar gdje se prostor prilago­dio za veće učenike, od 4. do 8. razreda.

Radove na obnovi, adapta­ciji i uređenju Osnovne škole Marina Getaldića na dvije loka­cije izvela je tvrtka Alfaplan gra­đenje d.o.o., dok je nadzor bila zadužena tvrtka Struktura pro­jekt. U realizaciji ovog projekta značajna je bila suradnja s Mini­starstvom kulture i medija RH te s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku.

Peyton M Marojice2

Krenulo asfaltiranje prometnica na četiri lokacije

Sukladno novom dinamičkom sustavu, na četiri loka­cije, u Ulici Marka Marojice, na cestama u Šumetu, Pobrežju i Osojnik – Pobrežje, krenuli su radovi pojačanog održava­nja prometnica. Zahvaljujući novom sustavu nabave, više različitih izabranih izvođača izvodi radove u isto vrijeme.

Radove asfaltiranja dijela Ulice Marka Marojice do spoja s Janjinskom ulicom izvodi tvrtka Tehnogradnja d.o.o., a radovi vrijedni 47.970,00 eura (bez PDV-a) trajat će 10 kalen­darskih dana.

Asfaltiranje dijela nerazvrstane ceste Milakov do, Pobrežje, dužine oko 210 metara izvodi tvrtka Dubrovnik Ceste d.d. Rok izvođenja radova je 10 dana, a vrijedni su 30.542,72 eura (bez PDV-a).

Dio nerazvrstane Ceste u Šumetu asfaltirat će se u dužini od oko 700 metara, radove izvodi Tehnogradnja d.o.o. Uku­pni iznos ugovora je 63.431,00 eura (bez PDV-a), radovi će trajati 10 dana.

Asfaltiranje dijela nerazvrstane ceste Osojnik-Pobrežje, dužine oko 2.100 metara, izvodi tvrtka Asphalt Team d.o.o. Radovi su vrijedni 229.800,00 eura (bez PDV-a), a trajat će 18 kalendarskih dana.

Prvo se na lokacijama odrađuje frezanje, nakon čega sli­jede radovi asfaltiranja.

Kako bi optimizirao rokove uređenja i saniranja gradskih prometnica i time ubrzao izvođenje radova, Grad Dubrovnik ove je godine prvi put razdvojiti javne nabave, i to za redovno i pojačano održavanje nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina. Postupak za pojačano održavanje proveden je po novom modelu, dinamičkim sustavom nabave.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 20. rujna 2023.

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist