GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled gradskih projekata

PREDSTAVLJENE BROJNE INVESTICIJE
Pregled gradskih projekata povodom pet godina mandata

c slika 5 godina mandata 238

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u povodu pet godina mandata predstavio je u Lazaretima prošli tjedan najznačajnije realizirane projekte i investicije u tijeku. Uz brojne kapitalne projekte, jedno od temeljnih postignuća u posljednjih pet godina, istaknuo je gradonačelnik, stjecanje je nove imovine. Interesi grada i građana zaštićeni su kupnjom većinskog paketa dionica UTD Raguse, preuzimanjem vlasničkog udjela nad Lukom Dubrovnik i i kupnjom društva TUP d.d. U tijeku su ili pri kraju izvedbe brojni projekti koji će podići kvalitetu života u gradu poput rekonstrukcije Lapadske obale, gradnja doma umirovljenika u Gružu, škole u Ulici Ilije Sarake u povijesnoj jezgri te gradnja Groblja Dubac. Istaknuo je i kako je u posljednjih pet godine za gradske projekte osigurano više od milijardu kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, s ciljem da se do kraja 2025. povuče nove tri milijarde kuna iz EU fondova. Gledajući u budućnost, izdvojio je nastavak realizacije projekta Dubrovačke stanogradnje i to u Solitudu, gradnju azila za nezbrinute životinje, nadogradnju OŠ Mokošica, multifunkcionalnu dvoranu u Gospinom polju, kao i centar za pružanje usluga u zajednici, a brojni drugi projekti su također u fazama projektiranja.

NAJVAŽNIJI DIO AGLOMERACIJE
Pokrenuta javna nabava za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Petka

c upov lapad 1

Postupak javne nabave za projektiranje i izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Petka na lokaciji postojećeg postrojenja, kao i postrojenja za solarno sušenje mulja na Osojniku, a koji su dijelovi Aglomeracije Dubrovnik, objavljen je 31. svibnja. Najveći benefit izgradnje novog UPOV-a Petka za građane jest da će u more nakon procesa pročišćavanja odlaziti samo tehnički čista voda.
– Izgradnjom suvremenog postrojenja u povijest će otići postojeći zastarjeli uređaj kojeg djelatnici Vodovoda iznimnim naporima održavaju funkcionalnim, a realizacijom svih segmenata Aglomeracije naš Grad će konačno imati standard kakav smo odavno zaslužili – rekao je gradonačelnik Mato Franković. Radovi podrazumijevaju izgradnju Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 2. stupnja pročišćavanja koji se sastoji od tri glavne tehnološke cjeline: mehaničkog pročišćavanja, biološkog pročišćavanja te obrade mulja. U sklopu radova izgradit će se novo postrojenje s pripadajućom opremom, postrojenje za obradu mulja, hidrotehnički tunel duljine oko 350 metara te podmorski ispust dužine 835 metara.

INICIJATIVA GRADA
Krenuli radovi na pješačkom prijelazu na Nuncijati

c Nuncijata cesta

Započeli su pripremni radovi na izgradnji i uređenju nogostupa na državnoj cesti na Nuncijati. Novi pješački prijelaz sa semaforima smjestit će se istočno od postojećeg ulaza u naselje Nuncijata kod spoja državne ceste D8 i Ulice Đura Basaričeka te će se dodatno urediti i spoj ceste s ovom ulicom, odnosno prilagoditi postojeći skalini. Planirano je da svi radovi budu završeni do kraja lipnja. Na inicijativu Grada i u dogovoru s Hrvatskim cestama, Grad Dubrovnik financirao je prometni elaborat kojeg je izradio Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te ishodio potrebne suglasnosti, a financirat će i građevinske radove, dok će Hrvatske ceste financirati potrebnu opremu i signalizaciju. Na ovaj način Grad Dubrovnik riješit će dugogodišnji problem stanovnika Nuncijate koji nisu imali adekvatno označen prijelaz preko ceste koja prolazi rubnim dijelom naselja i koja je pod upravljanjem Hrvatskih cesta.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist