GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

gradski pregled

Gradonačelnik s udrugama o spomenicima braniteljima i poginuloj djeci

U idućem razdoblju Grad Dubrovnik raspisat će dva javna natječaja za izradu likovnih rješenja spomen obilježja. U povjerenstvo za verifikaciju natječajnih programa bit će uključeni i predstavnici braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, naglasio je to gradonačelnik Mato Franković na prošlotjednom sastanku s predstavnicima udruga. Cilj je do Dana dubrovačkih branitelja 6. prosinca 2022. završiti spomenik poginuloj djeci te odmah nakon toga započeti s radovima na postavljanju spomenika braniteljima. Isti rok postavljen je i za završetak izgradnje postaja Križnog puta na Srđu, koji počinje ulaznim portalom na donjoj postaji na magistrali i penje se serpentinama postojećom memorijalnom stazom, koja će se također urediti. Autor memorijalnog ulaza je arhitekt, akademik Nikola Bašić, a za realizaciju ovog projekta Ministarstvo hrvatskih branitelja obvezalo se osigurati polovicu potrebnog iznosa.

Projekt memorijalne staze i portala na Srđu obuhvatit će izgradnju simboličkog portala na mjestu pristupa memorijalnoj stazi s križnim putom. Autor memorijalnog ulaza u obliku rimskih brojeva VI i XII koji označavaju datum herojske obrane Dubrovnika međunarodno je poznati arhitekt Nikola Bašić.

Krizni put projekt

Centar za pružanje usluga u zajednici

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima sastao se prošlog tjedna s predstavnicima roditelja djece s poteškoćama iz spektra autizma i predstavio dosadašnje aktivnosti vezane uz uspostavu Centra za pružanje usluga u zajednici, namijenjenog djeci s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim poteškoćama iznad 21 godine života. Svojim korisnicima Centar će omogućiti kvalitetniji život jer će djeci i mladeži s teškoćama u razvoju pružati usluge poput poludnevnog ili cjelodnevnog boravka, psihosocijalne podrške, ali i rane intervencije. Osiguravat će i usluge odraslim osobama s tjelesnim oštećenjima, osjetilnim, intelektualnim, mentalnim oštećenjima, poremećajima autističnog spektra i s višestrukim oštećenjima, a što su roditelji naglašavali kao najveći izazov s kojim se susreću. Prijedloge idejnih rješenja arhitekt Bruno Rechner predstavit će kroz dva mjeseca, a potom i idejni projekt po odabranom rješenju. Centar će se graditi na državnom zemljištu u Orašcu površine od oko 22.000 četvornih metara, koje će Vlada Republike Hrvatske prema dogovoru darovati Gradu Dubrovniku za realizaciju ovog projekta. Grad Dubrovnik projekt razvija u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom, a isti ima podršku resornog ministarstva dok će se sredstva za njegovu izgradnju i opremanje osigurati kroz dostupne EUfondove.

Moderna LED rasvjeta na igralištu pod Minčetom

Najljepše vanjsko košarkaško igralište na svijetu, ono na Pelinama, dobilo je novu LED rasvjetu. Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika obavio je montažu reflektora na igralištu, kojima je zamijenjena stara, dotrajala rasvjeta. Radi se o petnaest reflektora koje je donirala španjolska tvrtka Prilux International. Osvjetljenje je izrađeno po svjetlo-tehničkom proračunu isključivo za navedeno igralište, poštujući sve norme zaštite od svjetlosnog onečišćenja. Vrijednost ove donacije Gradu Dubrovniku iznosi oko 27.000,00 kuna.

Poznati američki časopis Architectural Digest početkom godine objavio je listu od top osam najbolje dizajniranih košarkaških terena na svijetu, a na prvom mjestu našlo se upravo košarkaško igralište na Pelinama.

Peline reflektori4
DCIM100MEDIADJI_0106.JPG
Peline reflektori3
DCIM100MEDIADJI_0073.JPG

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 23. veljače 2022.

Pročitajte još

STRES U GUŽVAMA Pavela: Pomoći drugom vozaču stvara osjećaj mira i ugode

Dulist

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist