GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

grad tjedni pregled 1

Projekti Grada Dubrovnika usmjereni na obnovljive izvore energije

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je konferenciju za medije na temu povećanja cijena energenata. Gradonačelnik je izložio sve aktivnosti i projekte koje Grad Dubrovnik poduzima kako bi umanjio negativne efekte koje će povećanje cijene energenta i sirovina imati primarno na trošak električne energije osnovnih škola, ali i ustanova u kulturi te na sustav javne rasvjete. U cilju značajnijeg smanjenja utjecaja troška električne energije i opterećenja koje porast cijena nosi za proračun Grada izrađen je idejni i glavni projekt fotonaponskih elektrana s troškovnikom građevinsko-obrtničkih radova za sedam javnih objekata, a koji su redom: Sportska dvorana Gospino polje, dječji vrtići Palčica i Ciciban te OŠ Ivana Gundulića, OŠ Montovjerna, OŠ Lapad i OŠ Antuna Masle u Orašcu. Instalacijom sedam integriranih fotonaponskih elektrana povećala bi se proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije na području grada Dubrovnika za 574,82 MWh godišnje i smanjio bi se ispust CO2 za 91,16 tona godišnje te bi se na taj način doprinijelo ublažavanju klimatskih promjena. Na ovaj način, istaknuo je gradonačelnik Franković, postiže se održivost i gotovo potpuna energetska neovisnost javnih objekata. Kako bi se osigurala bespovratna sredstava sufinanciranja ovaj projekt prijavljen je na natječaj koji uključuje korištenje obnovljivih izvora energije – ‘Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije’, program Energija i klimatske promjene, financiran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta je 885.215,99 EUR (6.664.783.73 kuna) dok je moguće ostvariti bespovratna sredstva od maksimalno 85% iznosa projekta. Gradonačelnik Mato Franković osvrnuo se i na prethodno provedene sveobuhvatne projekte energetskih obnova osnovnih škola Lapad, Ivana Gundulića, Marina Držića te vrtića Izviđač i Ciciban. Ove investicije, čija ukupna vrijednosti doseže 20 milijuna kuna, doprinijeli su povećanju energetske učinkovitosti zgrada i smanjenju toplinskih gubitaka te su time rezultirali i manjim izdacima za električnu energiju.

U pripremi je i projekt modernizacije cijelog sustava javne rasvjete procijenjene vrijednosti 14 milijuna kuna.

frankovic presica

Nastavlja se financiranje interventnog tima na Elafitima

Grad Dubrovnik i Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji za financiranje Interventnog tima na Elafitima za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. godine. Na ovaj način Grad Dubrovnik već petu godinu zaredom nastavlja osiguravati financijska sredstva za punkt pripravnosti hitne medicine na otocima Šipanu, Lopudu i Koločepu, nakon što je isti prestao biti dijelom Mreže hitne medicine te ga samim tim Hrvatski zavod za javno zdravstvo više nije financirao. Kako bi se osiguralo provođenje zdravstvene zaštite stanovnika ovog dijela grada, a iznad standarda utvrđenih obveznim zdravstvenim osiguranjem, Grad sufinancira ovu zdravstvenu uslugu s iznosom od 230.000,00 kuna. Sredstva su namijenjena za osiguranje plaća za dva doktora opće/obiteljske medicine na otocima Šipanu i Lopudu te jednog vozača, dok je izvršitelj, Zavod za hitnu medicinu DNŽ, zadužen za organizaciju poslova na terenu.

Iako primarna zdravstvena skrb nije u nadležnosti gradova, Grad Dubrovnik kontinuirano ulaže i pomaže rad zdravstvenih ustanova.

lijecnik stetoskop

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 16. veljače 2022.

Pročitajte još

ZAHVALNICE ZA VJERNOST Francuska obitelji Cailliot 20 godina ljetuje u obitelji Njirić u Zatonu

Dulist

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist