GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

grad

Za dubrovačke tradicijske obrte preko milijun kuna subvencija

Gradonačelnik Mato Franković dodijelio je 48 ugovora o subvencioniranju tradicijskih obrta na području Dubrovnika. Subvencije su odobrene tradicijskim deficitarnim obiteljskim obrtima odnosno uslužnim obrtima i obrtima u proizvodnji. Sveukupni iznos potpore za dubrovačke obrtnike u 2021. godine iznosi milijun i 152 tisuće kuna, a mjesečni neto iznos od dvije tisuće kuna obrtnicima će se isplaćivati tijekom cijele godine. Naime, na natječaj za dodjelu potpora koji provodi Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more prijavilo 49 potencijalnih obrtnika, od čega je 48 obrtnika u potpunosti ispunilo uvjete iz Natječaja i kriterije iz Pravilnika za održavanje i razvoj tradicijskih obrta. U odnosu na 2020. godinu, kada su ukupno sklopljena 42 ugovora, ove godine potpore su odobrene za šest novih obrta, a radi se o jednom krojaču za muškarce, jednom restauratoru, po jednom obrtu za obradu drva, odnosno obradu stakla i keramike te dvama obrtima za izradu unikatnog nakita. Prigodom uručenja ugovora gradonačelnik Franković zahvalio je obrtnicima na sjajnoj suradnji svih ovih godina kazavši pritom kako oni predstavljaju istinski identitet i posebnu vrijednost Grada.
-Činjenica je da obrtnici predstavljaju svojevrsnu dušu našeg Grada. Njihov rad i kvaliteta proizvoda i usluga zasigurno doprinose promociji Dubrovnika i obrtničke djelatnosti. Obrtništvo je važno, ono predstavlja našu tradiciju i po tome kao i u mnogim drugim segmentima smo uistinu jedinstveni – istaknuo je gradonačelnik, nadodavši kako će se potpora Grada Dubrovnika prema obrtnicima zasigurno nastaviti i u budućnosti.

tradicijski obrti frankovic ugovori

Nabavljena vrijedna oprema za potrebe civilne zaštite

U sklopu europskog projekta E-CITIJENS, Grad Dubrovnik nabavio je vrijednu opremu za potrebe civilne zaštite – set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina te šatore na napuhivanje. Oprema je nabavljena u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa, točnije u slučaju potresa. Nakon provedenog postupka javne nabave, Grad Dubrovnik i odabrani ponuditelj, tvrtka Vatropromet d.o.o., potpisali su ugovor o nabavi opreme u vrijednosti od 376.750,00 kuna s uključenim PDV-om, a sredstva su u 85-postotnom iznosu osigurana iz fonda Europske Unije. Prilikom primopredaje odabrani ponuditelj prezentirao je način rada nove vrijedne opreme predstavnicima civilne zaštite Grada Dubrovnika i dubrovačkih vatrogasaca. Riječ je o sustavu suvremenog bežičnog seizmičkog detektora s kamerom za traganje te tri šatora dimenzija 6 metara širine, 10 metara dužine i 3,10 metara visine te pojedinačne površine 60 kvadrata.

Glavni cilj projekta E-CITIJENS jest povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudskih uzrokovanih katastrofa kroz poboljšanje preventivnog praćenja te hitnih mjera upravljanja.

oprema e citijens

Smanjene naknade za zaustavljanje turističkih autobusa na Pilama

Prema novoj Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima, smanjuje se visina naknade za svako pojedinačno zaustavljanje i parkiranje, kao i cijena vinjete i to za 30 posto. Tako će se umjesto dosadašnjih 200 kuna za osobne automobile (8+1) plaćati 140 kuna, umjesto 400 kuna za srednje autobuse od 9 do 30 mjesta plaćat će se 280 kuna, a za veliki autobus preko 30 mjesta umjesto 800 plaćat će se 560 kuna. Cijena jednog pokaza/ vinjete sada iznosi 11.900 kuna umjesto ranijih 17.000 kuna, a korisnik prava na vinjetu sada može kupiti minimalno njih pet, dok je po ranijoj Odluci minimalan kupljeni broj vinjeta bio 10.
— Ovdje se radi o usklađenju vrijednosti, odnosno smanjenju cijene zaustavljanja na Pilama. Grad je već mnogo pomogao gospodarstvenicima tijekom pandemije, a na ovaj način pomažemo i autobuserima, da se održe i zadrže svoje poslovanje – rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković prilikom rasprave o izmjenama Odluke.

autobusi pile

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 4. kolovoza 2021.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist