Hrvatska

PLENKOVIĆ O PADU DRONA ‘Pronađen je upaljač, geleri, dijelovi bombe, došlo je do eksplozije…’

andrej plenkovic

Sastanak oporbe i premijera počeo je u 9 sati, a radi se o nastavku dijaloga o situaciji u Ukrajini i mjerama koje Hrvatska poduzima, izbjegličkom valu te okolnostima pada vojne letjelice u Zagrebu, priopćeno je iz Vlade.

-Današnji sastanak bio je usmjeren na opću ocjenu situacije. Razgovarali smo i o padu letjelice. Zajednički smo razmotrili ono što znamo. Prenijeli smo informacije oporbenim čelnicima, a to je da je letjelica bila naoružana, da je došlo o eksplozije, da je najvjerojatnije riječ o aviobombi. Važno je da to znamo. Pronađen je upaljač, pronađeni su geleri. Letjelica je bila prilagođena da na sebi nosi oružje – kazao je na početku izjave premijer Plenković.

Letjelica je bila zabilježena na rumunjskim i mađarskim radarima, ali te zemlje nisu doživjele letjelicu kao nešto od čega prijeti opasnost, izvijestio je premijer, piše Dnevnik.hr.

-Sustav za motrenje i za navođenje, radarski sustav, prate zračni prostor, pogotovo u ovo vrijeme kad nema putničkih letova iznad Ukrajine. Ono što je sigurno, a to sam vidio i posjetom našem centru, a i kroz posjet NATO-vom centru u Torejonu, pouzdano znamo kada u ex post varijanti se može zabilježiti prvi puta na rumunjskim radarima, gdje se zabilježila na mađarskim radarima i gdje se zabilježila na hrvatskim radarima. Oni koji su to pratili nisu doživjeli tu letjelicu kao nešto što je bilo u zraku i što je bilo opasnost – rekao je Plenković.

Na pitanje od kuda je poletjela letjelica, Plenković kaže: ‘Mi jedino znamo točku na kojoj je dron prvi puta uočen, a to je Rumunjska. No to ne znači da je od tuda lansiran. Možda je riječ o pogrešci, možda o sabotaži, a možda o namjeri. Odgovor za sada nemamo’, kaže premijer.

Nije želio nagađati je li dron došao s ukrajinskog teritorija kojeg kontrolira ukrajinska vojska. Još uvijek se ne zna gdje je i od kuda lansirana.

Na pitanje o detaljima o bombi i je li kilaža od 120 kila manja, premijer kaže: ‘Istraga traje, sigruno je da je došlo do eksplozije koja se dogodila u tlu na dubini od nekoliko metara. Povoljna i dobra okolnost je što je letjelica pala u zemlju i sve to smo vrlo detaljno objasnili predstavnicima oporbe. Nitko nikad nije rekao da je bomba teška 120 kila. Bomba na izvornoj letjelici može težiti i nositi 45 kila eksploziva’, kazao je.

Na pitanje tko će braniti hrbvatsko nebo, premijer kaže:

-Mi imamo niz funkcionalnih aviona, oni mogu biti u zraku za par minuta. No oni nisu nažalost one kvalitete kakvi će biti Rafali, njih ćemo imati za nešto manje od dvije godine, tada ćemo imati puno veće sposobnosti. Mi sad imamo tehnologiju od prije 40 godina, a za par godina ćemo imati najmoderniju tehnologiju – kazao je.

-U međuvremenu, uz jačanje PZO-a i bolje prenošenje informacija unutar saveznica, uz dogovore o vježbama, mi nismo grannična država. Da jesmo, mi bi sad bili dio operacije Plemeniti štit i svakog dana bi iznad hrvatskog neba bili avioni koje ste mogli vidjeti zadnjih dana – rekao je.

Na primjedbe oporbe da je zloupotrijebio prelete aviona kaže, da je odmah otklonio tu tezu. Objasnio je da je presicu održao tijekom preleta samo zbog izjava glavnog šefa NATO-a koji je rekao da letjelica koja je pala na Zagreb nije imala aviobombu.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov izjavio je da Ukrajina nije odgovorna za pad letjelice i postavio pitanje sigurnosnog sustava NATO-a.

-Dron je preletio nekoliko zemalja članica, kako ga niste vidjeli, zašto ga niste uništili, možete li pokriti vlastiti zračni prostor? – izjavio ukrajinski ministar.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist