Hrvatska

PLENKOVIĆ Na toj letjelici je bila neka vrsta bombe. Sutra ću posjetiti francuski nosač aviona kod Dubrovnika

plenkovic frankovic dobroslavic sastanak 16

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a održalo je zajedničku sjednicu u ponedjeljak popodne. Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon održane sjednice gdje je komentirao aktualne političke teme.

– Dobili smo prve inicijalne informacije. Na toj letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Otkrit će se točno koja. Točno je da je na njoj bilo eksploziva. Dobro je da nije bilo žrtava. Temeljem daljnjeg tijeka istrage, moramo utvrditi tko je lansirao projektil – rekao je. Kazao je da će posjetiti NATO u Španjolskoj gdje će se stručnjaci sastati s predstavnicima NATO-a kako bi se utvrdile sve okolnosti oko pada letjelice, piše Večernji.

– Francuski avioni će nam pomoći u obrani zračnog prostora, rekao je Plenković i dodao da će sutra posjetiti francuski nosač aviona koji je u Jadranu kod Dubrovnika. Utvrdio je da će pomoći i SAD te da će Ministarstvo obrane dati svoj plan kako ojačati obranu. Kazao je da je jedna od tema na predsjedništvu HDZ-a bilo i poskupljenje goriva.

– Razgovarali smo o ekonomskim pitanjima. Pričali smo o cijeni goriva. Prošlog tjedna smo ograničili cijena trošarine. S obzirom na cijenu barela nafte, sutra će doći do poskupljenja, ali s obzirom na današnju cijenu da bi se od idućeg tjedna trebala spustiti – kazao je Plenković.

Odbacio je navode da je u subotu šetao po bombi.

– Po dolasku iz Pariza sazvao cijeli sustav vojske, policije i obavještajne službi. Odlučili smo da odemo sljedećeg jutra tamo. Poduzete su sve mjere oko letjelice. Letjelica je bila izvađena bez posljedica – objasnio je. Na pitanje je li bombe eksplodirala, Plenković je rekao da će to kazati stručnjaci. Upitan o tome da vijest o padu drona u članicu NATO-a je prošla nezapaženo, kazao je da nije do njega kako tko piše i prati situaciju. – Ja sam odmah u petak javio svima u EU i NATO-u. Tu je situacija jednostavna. Pošto nije bilo mrtvih, a ove podatke nismo tada detaljno znali. Ne znamo tko ju je uputio, kako je došla – namjerno ili pogreškom ili nekom sabotažom. Kad sve to saznamo, složit ćemo mozaik – rekao je. Odbacio je tvrdnje koje su se pojavile u nekim medijima da će Vlada od američkih saveznika zahtijevati sustav Patriot te je naglasio kako to nije istina te da ne zna od kuda je to.

– Zatražio sam od Hranja i Banožića na kojem stupnju pripravnosti treba biti Hrvatska vojska. To nije stvar oko koje se treba prepucavati. Oko ovog treba biti konsenzus – ustvrdio je premijer. Kazao je i to da države kroz čiji teritorij je prošla letjelica nisu obavijestile Hrvatsku.

– Poznato da vam je letjelica poletjela s teritorija Ukrajine, preletjela je Rumunjsku, Mađarsku. Nije poznato tko je letjelicu poslao, s kojom namjerom, je li riječ o sabotaži. Da poleti večeras uvjeren sam da bi Rumunjska, Mađarska, NATO i Hrvatska puno spremnije reagirali nego u četvrtak navečer – objasnio je Plenković.

Upitan na to da komentira raniju Kontromanovićevu izjavu o tome da bi se trebao aktivirati članak V. NATO povelje ako se pokaže da je eksploziv na letjelici, Plenković je ustvrdio kako to nije vidio i da ima tko se brine hoće li taj članak biti aktiviran.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist