Politika

‘Plenković je zavrijedio drugi mandat. Ne treba nam eksperiment kojega nude SDP i Domovinski pokret’

hdz073

U tridesetoj godini hrvatske demokracije i uoči 25. obljetnice Vojno-redarstvene akcije Oluja Hrvatska je riješila pitanje nacionalne sigurnosti i pitanje hrvatske slobode. To smo riješili u Domovinskom ratu. Danas zbog toga i idemo s programom ‘Sigurna Hrvatska’. Pred Hrvatskom su novi, drugi izazovi, koji se odnose na sigurnost gospodarstva, sigurnost radnih mjesta, demografsku revitalizaciju, društvenu solidarnost, bolji međunarodni položaj Hrvatske kako bi dobar međunarodni položaj doprinio boljoj situaciji, boljem gospodarstvu te boljem standardu naših građana. Taj program novih okolnosti nazivamo novim suverenizom, i to je naš odgovor nekima koji danas u trećem desetljeću hrvatske suverenosti govore o onom dijelu suverenizma kojega je HDZ zajedno s braniteljima pod vodstvom Franja Tuđmana, i s hrvatskim građanima rješavala u tim prijelomnim 90-im godinama prošlog stoljeća – poručio je Branko Bačić, kandidat na listi sa Sabor HDZ u 10. izbornoj jedinici svojim političkim suparnicima.

-Uvažavajući činjenicu da smo kao stranka vodili Hrvatsku u svim najvažnijim prijelomnim trenutcima izradili smo program ‘Sigurna Hrvatska’ s kojim ulazimo u ovaj izborni ciklus. Tim ćemo programom nastaviti s dobrim gospodarskim aktivnostima, koje su dovele do dobrih makro ekonomskih pokazatelja, i u idućem četverogodišnjem razdoblju, nakon što pobijedimo, a sigurni smo da ćemo biti relativni pobjednici ovih parlamentarnih izbora. Naš je cilj nastaviti sa smanjenjem poreznih davanja. Planirali smo smanjenje PDV-a na hranu, smanjenje poreza na dohodak čime će doći do povećanja plaće sa stopom od 36 na 30 posto, odnosno s 24 na 20 posto. Time bismo povećali prosječnu plaću koja bi na kraju četverogodišneg mandata trebala iznositi 7600 – istaknuo je na pedstavljanju programa ove stranke Bačić.

-Da to nije predizborni mamac, najbolje govori činjenica da je u mandatu iza nas povećana prosječna plaća za 1150 kuna, a u idućem mandatu planiramo povećanje za dodatnih 900 kuna. Povećat ćemo i mirovine za 10 posto, a mladima poručujemo da ćemo sa 130 tisuća kuna poticati samozapošljavanje. Subvencionirat ćemo 20 tisuća novih stambenih kredita s iznimno povoljnom kreditnom linijom.
Želimo Dubrovačko-neretvansku županiju pozicionirati na listu najuspješnijih hrvatskih županija, što je ona i sad, ali naša je želja napraviti novi iskorak. Brojnim projektima tamo ćemo je i pozicionirati.
Našim programom Hrvatsku u idućem mandatu želimo učiniti samoodrživom i sigurnom u ovim izazovnim vremenima – zaključio je Branko Bačić.

Dodao je kako je cilj ove stranke osvojiti isti broj mandata u 10. izbornoj jedinici kao 2016. godine te i na nacionalnoj razini ponoviti izborne rezultate iz te godine.
-Cilj nam je biti relativni pobjednici i osnovati Vladu na čelu s Andrejem Plenkovićem. Vjerujem da je pred hrvatskim biračima relativno lak izbor 5. srpnja. Naime, ovo su izbori i za Hrvatski sabor i za izbor novog predsjednika Vlade. Hrvatski građani birat će novog predsjednika između Andreja Plenkovića i Davora Bernardića. Svojim zalaganjem, znanjem, sposobnošću i umješnošću Andrej Plenković je zavrijedio drugi mandat. Hrvatskoj ne treba eksperiment kojega nude SDP i Domovinski pokret – proučio je Branko Bačić.

Župan Nikola Dobroslavić, koji je na listi HDZ-a za 10. izbornu jedincu na 14. mjestu, rekao je kako je HDZ s Vladom Andreja Plenkovića odradio odličan mandat, o čemu je govorio i sam Bačić.
-Kad bi se samo uzelo u obzir svladavanje dvije velike krize, a to su kriza Agrokora i ona uzrokovana koronavirusom, mislim da bi to bila dovoljna potvrda kvalitete Vlade Andreja Plenkovića. No, tu je i makroekonomska stabilnost, ali i povećanje kreditnog rejtinga, koji znači jeftinije zaduživanje države, gospodarstva i samih građana. Ova Vlada razumjela je sve prioritete naše županije te ih je potpomagala provoditi. Spomenut ću Pelješki most, status županije kao samostalne regionalne jedinice, prihvaćanje trase autoceste kroz teritorij RH, a ne kroz Hercegovinu, Studentski dom… Sve je to dokaz da ova Vlada razmišlja o krajnjem jugu Hrvatske – rekao je župan.

-Andrej Plenković je najbolja ponuda za predsjednika buduće Vlade. Njegova kvaliteta u odnosu na sve ostale kandidate je neusporediva – rekao je Dobroslavić istaknuvši kako je nositelj liste ove stranke u 10. izbornoj jedinici ministar Vili Beroš.
Javnosti se potom obratio i gradonačelnik Mato Franković, inače peti na listi za Sabor.
-Vidimo kako su jedna od smjernica programa HDZ-a ekonomska suverenost i globalna prepoznatljivost. Na tome je ova Vlada uspješno ustrajala i radila tijekom prethodne četiri godine mandata. Jako se dobro sjećamo kreditnog rejtinga RH prije četiri godine i znamo koje su to teme opterećivale hrvatsko društvo, ali i gospodarstvo. Do danas se puno toga promijenilo, a susreli smo se s brojnim izazovima. Bilo je tu i nekorištenja EU fondova te je u ove četiri godine i tu napravljen značajan iskorak. Treba istaknuti i činjenicu kakva je bila globalna prepoznatljivost Hrvatske tada i danas – rekao je Franković, te dodao kako nijedna vlada do danas nije toliko napravila za Dubrovnik kao Vlada Andreja Plenkovića. Podsjetio je pri tome kako su brojne nekretnine poklonjene gradu, a riješen je i gordijski čvor sa žičarom. Spomenuo je i energetske obnove škola, ali i nedavno potpisivanje ugovora za Lapadsku obalu vrijedan 70 miijuna kuna.
-Snažan je bio utjecaj Vlade i nacionalnih sredstava na proračun Grada Dubrovnika – rekao je dalje. No, njemu osobno najvažniji je bio povrat cruise terminala gradu i građanima.
-Nije ga odlučila prodati, dat ga drugome, pokloniti ga nekome i dozvoliti da netko drugi upravlja morem – rekao je te naglasio kako je to najznačajniji alat budućeg upravljanja turizmom.
-U vrijeme zdravstvene krize, iza koje je uslijedila financijska, Vlada je snažno stala iza gospodarstva, omogućila financijska sredstva za radnike i to puno govori o tome koliko je stabilan proračun RH bio u tom trenutku – ističe dalje Franković.
-Izbori su za dva tjedna, na njima će se odlučivati o tome tko će voditi RH. Izbor je jednostavan, ili će naši sugrađani izabrati Davora Bernardića ili Andreja Plenkovića. Vjerujem da će itekako voditi računa o tome da pred nas dolazi jesen koja će biti jednako financijski izazovna kao što je i današnje vrijeme, i siguran sam da će naši sugrađani izabrati onoga tko može biti lider i onoga to može izvesti Hrvatsku dalje u dobrom i kvalitetnom smjeru, a istovremeno očuvajući gospodarstvo na razini prihvatljivog – zaključio je Franković.

Pročitajte još

ANDRO VLAHUŠIĆ Za Mata Frankovića sadašnjost i budućnost nije važna, samo politika i prošlost

Dulist

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist