Aktualno

PILE, PLOČE, PESKARIJA ‘Skočili’ prihodi od javnih WC-a

zahod wc pile 1

Turističke brojke Dubrovnika su u plusu u odnosu na prošlu godinu. U devet mjeseci imamo tako porast od 19 posto u dolascima te 9 u noćenjima. Svakako treba istaknuti i kako smo tromilijunto noćenje ostvarili 15 dana ranije nego 2022. Porast broja turista prati i porast prihoda koje je Čistoća Dubrovnik ostvarila u tri javna WC-a. Brojke koje smo dobili odnose se na razdoblje do 25. rujna. Svakako treba napomenuti i kako je cijena prošle godine bila nešto drukčije. Naime, rezidenti su 2022. godine plaćali 7 kuna korištenje javnog WC-a, dok je ona za nerezidente iznosila 7,50 kuna. Od početka 2023. godine, navode nam iz Čistoće Dubrovnik, cijena je jedinstvena i iznosi 1,00 euro te je na svim lokacijama korisnicima omogućeno kartično plaćanje. Čistoća, naime, upravlja s tri javna zahoda – na Pilama (Posat), Peskariji te na Pločama, koji je prošle godine bio zatvoren tijekom sezone. Točnije od početka srpnja do polovice rujna.

Značajan porast
Ipak, prihodi su značajno porasli. Ukupni prihodi prošle godine iznosili su 61.010,30 eura ili 459.682,14 kuna. Ove godine prihod je bio 137.630,47 eura (nešto malo više od milijun kuna). Povećanje je to za 76.620,17 eura (577.294,67 kuna). Gledajući po pojedinim lokacijama, ove je godine najbolje radio javni WC na Pilama, dok je lani to bio onaj na Peskariji. Naime, prihodi ostvareni ove godine na Pilama iznosili su 70.436,62 eura, dok je taj iznos 2022. godine bio na razini 28.499,45 eura. Objekt na Peskariji ove je godine uprihodio 57.138,25 eura, a prošle pak 30.844,80 eura. Od javnog WC-a na Pločama Čistoća je ove godine ostvarila prihod od 10.055,60 eura. U istom razdoblju prošle godine ostvaren je prihod od 1.666,05 uz već prethodno napisanu napomenu kako WC nije bio neko vrijeme u funkciji. Zanimali su nas i planovi ove gradske tvrtke za otvaranje novih javnih zahoda, budući da se već neko vrijeme govori o objektu unutar povijesne jezgre. Direktorica Čistoće Mihaela Mikulandra spomenula je u odgovoru za DuList upravo novi javni sanitarni čvor unutar zidina, u prostoru na križanju ulica Između polača i Marojice Kaboge.

Idejno rješenje za zahod unutar zidina
— Za navedeni projekt izrađeno je idejno rješenje, a zbog osjetljivosti lokacije pod UNESCO-ovom zaštitom potrebno je ispitati mogućnosti te uvjete koje će propisati Konzervatorski odjel u Dubrovniku kao i komunalno društvo Vodovod Dubrovnik s obzirom na planiranu namjenu navedenog prostora. Nakon toga se mogu regulirati i međusobni odnosi dvaju društva budući da je prostor za koji je izrađeno idejno rješenje u vlasništvu društva UTD Ragusa, a samim objektom – javnim sanitarnim čvorom bi upravljala Čistoća d.o.o. – napomenula je direktorica. Ističe i kako je prema izrađenom idejnom rješenju, očekivani trošak uređenja od 1,5 do 2 milijuna kuna (200 do 265 tisuća eura). — Međutim potrebno je istaknuti kako se radi o procjeni koja je izrađena prije korona krize te porasta cijena građevinskog materijala, stoga će iznos biti poznat po izradi cjelokupne dokumentacije – zaključila je. Podsjetimo, Arhitektonski ured Proto-arch d.o.o. predstavio je idejno rješenje u siječnju 2022. godine. Naglašeno je tada među ostalim kako bi prostor trebao sadržavati muški i ženski sanitarni čvor, kabinu za osobe s invaliditetom, prostoriju za njegu djece, prostoriju za djelatnike te uslužnu garderobu za privremenu pohranu prtljage. • AFR

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist