Hrvatska

Petrov: Nema sukoba s HDZ-om oko reorganizacije policijskih uprava

bozo petrov 150416 1

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov rekao je kako zbog reorganizacije broja policijskih uprava neće doći do sukoba između Mosta i HDZ-a, istaknuo je kako vjeruje da se neće inzistirati na ukidanju Poreznog Uskoka te ustvrdio i kako se ova Vlada u potpunosti ogradila od ustaškog režima.
Petrov je na marginama Međunarodnog investicijskog foruma ”Dubrovnik 2016.” istaknuo kako se ovom reorganizacijom želi postići samo smanjivanje administracije, a pojačavanje operativaca na terenu.
-Imamo veliku glavu, a mal trup. Želimo to ministarstvo učiniti puno operativnijim, a tu neće biti nikakvih dodirnih točaka s bilo kakvim reustrojem, regionalizacijom ili nešto slično. To je van doticaja s tom temom – rekao je Petrov.
Odgovarajući na novinarske upite Petrov je istaknuo kako vjeruje da neće doći do ukidanja Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara, kolokvijalnog znanog kao Porezni Uskok.
– Priča je prenaglašena u odnosu na objektivne podatke. Moj osobni stav je da se Porezni Uskok ne ukida jer je taj odjel donio dobre rezultate. Treba prvo vidjeti je li to namjera, a još nismo čuli ni izjavu od resornog ministra Marića – istaknuo je on te dodao kako nije za ukidajne kao ni za to da se usputna izjava pretvori u problematični sukob na razini Vlade.
Na upit kakav će biti njegov stav ako se bude ustrajalo na ukidanju tog odjela, Petrov je odgovorio kako vjeruje da neće doći do toga.
– Porezni Uskok je doprinio transparentnosti i puno boljoj funkcionalnosti RH i mislim da je dao svoj obol apsolutno svemu. Ne vidim zašto bi se takva institucija uopće išla ukinuti – rekao je potpredsjednik Vlade
Petrov je na novinarsko pitanje o tome smatra li kako ustaštvo danas nije dovoljno osuđeno u kontekstu današnje komemoracije židovskih općina na Jasenovcu, odgovorio kako ga žalosti što se živi dijele nad mrtvima.
-Ono što mene žalosti je da se živi dijele nad mrtvima. Taj dio se koristi za politička prepucavanja. Mogu reći da se više vodilo politikanstvo i određene stvari su se dovodile na rub, a nije se išlo u smjeru političkog dijaloga. Ova Vlada je odbacila bilo kakve namjere da se zaštiti zločinački sustav i režim koji je pokrivao određene zločine kao što je bio ustaški režim. Ogradili smo se od toga – rekao je on.
Komentirajući odlazak Ive Sanadera u London kao svjedoka MOL-a u arbitražnom postupku Petrov je rekao kako ”tu nema što komentirati”. Odgovarajući na upit rekao je i kako smatra da je Hrvatska trebala pokrenuti arbitražni proces.
-Na temelju svega što je dostupno nama u tom procesu smatram da je Hrvatska trebala pokrenuti postupak i da ćemo na kraju od svega toga mi imati koristi jer upravljačka prava koje je stekla druga strana nisu stečena na način na koji su se trebala steći – rekao je Petrov.
Na upit je li smiješno da je Sanader svjedok u Londonu, Petrov je rekao kako to mora procijeniti sudac, a istaknuo je i kako ne zna dovoljno o pravnim procesima da odgovori kako je uopće Sanader mogao poći u London.
-Ako je zvan kao svjedok, očito ima pravo, ali nisam dovoljno upoznat – rekao je on.
Upitan kakav je stav Mosta oko pomoći za obranu šestorice Hrvata iz BiH koji su trenutno u Haagu i za koje se presuda očekuje sljedeće godine, Petrov je rekao kako je stav hrvatske Vlade da se mora zaštiti dostojanstvo svih hrvatskih građana.
– Ne želim povlačiti paralelu onoga što je napravio Međunarodni sud u Haagu prije nekoliko tjedana i sramotne presude. Ako će se na takav način dodijeljivati presude onda možemo samo očekivati nagradu, a ne kaznu. Zaštit ćemo sve naše građane na bilo koji mogući način –  rekao je Petrov.

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist