DuList IN

PAZI, SNIMA SE Hollywoodske face nisu zaobišle Dubrovnik

filmovi

‘Traže se statisti!’, bila je jedna od čestih informacija koju smo mogli pročitati u javnom prostoru početkom protekle godine. Najavljivala je samo dio velikih naslova koji su se snimali u 2022. u Dubrovniku, ali i okolici. Grad je tako već u veljači postao kulisom poznate televizijske američke serije ‘Tom Clancy’s Jack Ryan’. Pa tako u razdoblju kad u Gradu nije bilo ‘ni kučka ni mačka’, u povijesnoj jezgri boravile su hollywoodske face.

Jedan od njih je i John Krasinski, glumac, scenarist i redatelj, javnosti najpoznatiji kao zvijezda serije ‘Office’. Inače, njegova supruga, britanska glumica Emily Blunt prošetala je jednom prilikom Stradunom u društvu djece i dadilje.

JACK RYAN008

Iza akcijske uspješnice, temeljene na likovima iz izmišljenog ‘Ryanverse’ kojeg je stvorio Tom Clancy, stoji autorski dvojac Carlton Cuse i Graham Roland. Radnja serije prati dr. Jacka Ryana, marinca veterana i financijskog analitičara koji radi za Središnju obavještajnu agenciju – CIA. Snimanje serije odvijalo se na više lokacija. Zidine, Stradun, Mrtvo zvono… Samo su od nekih. Čak su odradili snimanje u morskom tunelu u Brijesti! Krasinskom su se u Dubrovniku pridružila još neka poznata glumačka lica. Na setu su tako bili Michael Pe’a i Michael Kelly.

Bollywood, Lee, Vikinzi…
Početak ljeta obilježile su bollywoodske zvijezde Tripti Dimri i Vicky Kaushal. Nekoliko dana su boravili u Dubrovniku i snimali glazbeni spot za romantični indijski film ‘Rola’ na više lokacija. O boravku u Gradu ‘oglasili’ su se i na svojim društvenim mrežama. Samo nekoliko mjeseci kasnije, u rujnu, Dubrovnik je ponovno bio ispunjen filmašima. Naime, tada su se paralelno odvijala dva velika snimanja. Ruševine hotela Grand u Kuparima polako su se, danima prije, pretvarale u filmski set. Tamo se snimao biografski film ‘Lee’, a koji donosi priču o američkoj fotografkinji magazina Vogue Elizabeth Lee Miller.

Vikinzi Valhalla 1

Glavnu ulogu tumači oskarovka Kate Winslet koju smo mogli vidjeti na setu u Kuparima. Snimanje se odvijalo u ACI Marini, kao i u Trstenome. Osim Winslet, naš je fotograf objektivom ‘uhvatio’ oskarovku Marion Cotillard koja utjelovljuje Solange D’Ayen, modnu direktoricu francuskog Voguea. Trsteno se još jednom pokazalo kao poželjnom i idealnom filmskom kulisom. Tamo je bio postavljen set za popularni serijal ‘Vikinzi – Valhalla’. Snimanje američko-britanske povijesne sage prepune spletki, krvi i nasilja, kasnije se preselilo u Grad, a dio se odvio i u Kneževu dvoru što je plijenilo pažnju, kako stanovnika Dubrovnika, tako i posjetitelja. U Vikinzima u glavnoj postavi glume Sam Corlett, Leo Suter, Frida Gustavsson, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Asbjørn Krogh Nissen, Laura Berlin, Caroline Henderson, David Oakes, Lujza Richter, Søren Pilmark, Pollyanna McIntosh Søren Pilmark i Pollyanna McIntosh. Uz, očito – brojne statiste kojih je bio prepun Grad. Nadamo se da nas očekuje još jedna filmska godina!

Pročitajte još

Novi uzbudljivi kino program za sve generacije

Dulist

U SURADNJI S PARKOM ORSULA Darujemo ulaznice za Zoster!

Dulist

Klapa Kaše osvojila nagradu na Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu

Dulist