Aktualno

Pad cijena roaminga ne vrijedi za pozive iz RH u EU

mobitel

Dva i pol mjeseca od bombastičnih najava pada cijena roaminga zbog ulaska Hrvatske u EU, korisnici usluga Hrvatskog telekoma, Vipneta i Tele2 požalili su se da im se minutaže poziva unutar EU obračunavaju u različitim iznosima, donosi poslovni.hr.

U nekim slučajevima dvostruko ili još skuplje od najviših cijena koje je propisala Europska komisija.Naime, EK je uredbom naredila svim članicama da od 1. srpnja snize cijene roaminga za mobilni poziv na najviše 2,27 kuna po minuti, da primanje poziva unutar EU ne smije biti skuplje od 0,66 kuna po minuti, slanje SMS-a 0,75 kuna, a prijenos 1MB podataka unutar EU smije koštati najviše 4,26 kuna. Štoviše, korisnici sva tri mobilna operatora taj su cjenik dobili u obliku SMS poruke, a jedna od tih poruka počinje ovom rečenicom: "Poštovani, obavještavamo vas da će se ulaskom RH u EU 1.7. primijenjivati nove povoljnije cijene i uvjeti korištenja usluga u zemljama EU".

Istražujući pritužbe čitatelja otkrili smo da operatori nisu pogriješili u obračunu, već da za "cijene i uvjete korištenja usluga u zemljama EU" primijenjuju ne jedan, već dva cjenika. Jedan set cjenika vrijedi ako se nalazite u Hrvatskoj i zovete EU, a drugi ako se nalazite u bilo kojoj drugoj članici EU. Sva tri mobilna operatora, kao i telekomunikacijski regulator Hakom potvrdili su za poslovni.hr da je to točno. Za postojanje "hrvatskog roaminga", koji se odnosi na mobilne pozive iz Hrvatske u EU, postoji jednostavno objašnjenje u Hakomu. Naime, riječ je o klasičnoj usluzi međunarodnog poziva, koja nije regulirana od strane EU i trenutno je u potpunosti prepuštena tržišnom natjecanju.

Istovremeno udruge potrošača negoduju što smo u EU ušli s dvostrukim kriterijima. Za dva seta cjenika sva tri operatora imaju svoje nazive. HT svoj zove "usluge prema međunarodnim destinacijama" i "usluge pri gostovanju u mrežama stranih operatora", Vipnet ih naziva "pozivi prema međunarodnim destinacijama" i "roaming", a Tele2 "cjenik telekomunikacijskih usluga u međunarodnom prometu" i "cjenik telekomunikacijskih usluga u međunarodnom roamingu". Iz tih cjenika proizlazi da operatori i dalje pozive iz Hrvatske prema članicama EU naplaćuju papreno, gotovo kao i prije. Znatno su pak pale jedino cijene poziva prema EU pod uvjetom da se nalazite u bilo kojoj drugoj članici Unije osim Hrvatske. Sva tri operatora kažu da je to u skladu s EU regulativom.

Iz Hrvatskog telekoma su poručili da u potpunosti poštuju Uredbu o roamingu Europske komisije.  Dodaju da je uobičajeno da se na telekom tržištu u Europi i svijetu pozivi razlikuju ovisno o tome gdje se korisnik nalazi, te prema tome dijele na međunarodne pozive i roaming pozive, a u skladu s time razlikuju se i cijene tih poziva. Slično su odgovorili u Vipnetu i Tele2.

Pročitajte još

Situacija u Dalmatinskoj ulici: Ovo je ciganluk

Dulist

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist