Neke namirnice mogu ‘spasiti dan’ čak i kad vam je frižider prazan, a niste stigli poći do butige. Ako ih dobro spravite, mogu biti delicije za relativno malo novaca.
Njih sedam mogu činiti kompletan obrok – uvijek ih imajte negdje u kuhinji.
1. Jaja
Ove proteinske ‘bombice’ možete peći, kuhati, poširati i kombinirati na različite načine. Jaja su odličan dodatak salatama, juhama, složencima ili samostalni obrok ako ih pečete na kajganu. Pripazite samo da ih u ljetnim mjesecima dobro skladištite i potrošite unutar roka trajanja.
2. Jogurt
Običan jogurt dobar je i jeftin izvor proteina i kalcija koji štiti zube i kosti. U njega možete dodati nešto žitarica i voća i dobiti odličan doručak, ili pomiješati sa začinima i dobiti izvrstan umak za ljetne salate. Dakako, od njega možete pripremati i osvježavajuće, ali hranjive smoothieje.
3. Smrznuto šumsko voće
U šalici malina nalazi se tek 80 kalorija, a opskrbljuje vas s 9 grama prehrambenih vlakana koji jamče zdravlje probavnog sustava. Kad pri ruci nemaju svježe plodove, nutricionisti se okreću smrznutim bobicama šumskog voća. Od njih se mogu raditi smoothieji, dodavati se palačinkama i kolačima ili ih jesti samostalno kao zdravo ledeno osvježenje.
4. Riža / Tjestenina
Paketić smeđe riže ili tjestenine u smočnici jamac su da nikad nećete biti gladni. Skuhanoj riži ili tjestenini dodajte nešto svježeg povrća, prelijte s nekoliko kapi maslinovog ulja i pred vama imate ukusan i lagan ljetni obrok.
5. Integralni krekeri
Integralni krekeri su odlična zamjena za kruh. Možete ih jesti kao u obliku kanapea, dodavati salatama umjesto krutona, ili smrviti i upotrijebiti kao ‘mrvice’ za pohanje. Imajte na umu da je riječ o vrlo kaloričnoj namirnici, pa se suzdržite od pretjerivanja u ovim slanim zalogajima.
6. Gljive
S obzirom na sezonu i dostupnost namirnica, u hladnjak redovito spremite i gljive. One su odlična zamjena za meso, a uz kratko pirjanje predstavljaju odličan dodatak umacima i salatama. Dodati ih možete i pizzama, gulašima, ma gdje god poželite.
7. Tvrdi sir
Tvrdi sirevi poput paškog ili parmezana izvrsno se kombiniraju uz salate i tjestenine, a pružaju bogatstvo okusa. Odlični su izvori proteina, kalcija i fosfora, ali i masnoća pa se preporučuje njihovo korištenje u ograničenim količinama.
Izvor: Zadovoljna.hr