Koliko ste puta čuli da je šećer ”pravo zlo” za zdravlje našeg organizma?
Zasigurno barem jednom. Ali potrebno je znati razlikovati prirodne od industrijskih šećera.
Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mlijeku i ostalim namirnicama nisu zlo, dobri su za zdravlje i neće se dogoditi ništa loše ako ih konzumirate u većim količinama kroz neke od spomenutih namirnica.
Industrijski procesirani i rafinirani šećeri oni su šećeri koji nam narušavaju zdravlje i stvaraju probleme. Ako ih izbacite iz svoje prehrane, vaše tijelo će doživjeti nevjerojatne transformacije kad je riječ o zdravlju, piše Natural Society, a prenosi Vecernji.hr
To ne znači da ćete izbacivanjem rafiniranih šećera ostati zauvijek zakinuti za slatko. Jednostavno, loši šećer zamijenite dobrim – medom, stevijom, javorovim sirupom…
Ako ste se odlučili na taj korak, doznajte što će se dogoditi…
1. Tjelesna težina
Što više šećera konzumirate, više će ga vaš organizam i tražiti. Šećer lako stvara ovisnost ako konzumirate puno industrijskih šećera koji su sastavni dio masne i brze hrane te jela s visokim udjelom ugljikohidrata. Kada prestanete konzumirati rafinirane i “loše” šećere, na početku ćete se boriti s velikom željom za slatkim, ali kada se tijelo očisti od njih, nećete stalno osjećati glad, izgubit ćete višak kilograma i tjelesna težina će se stabilizirati.
2. Energija
Energetska pića poznata su po tome da nas “brzo dižu” jer sadrže, između ostalog, i velike količine šećera. I to je kratkog vijeka jer šećer blokira sposobnost našeg tijela da održava energiju na maksimalnoj razini. Stoga, nemojte kada ste umorni posezati za čokoladama, raznim slatkišima i napicima s puno kofeina i šećera jer se upravo zbog naglih promjena razina šećera u krvi i osjećate umorno.
3. Koža
Ako se ne možete riješiti akni i sličnih problema s kožom, izbacite šećer iz prehrane. Mnogi koji su to napravili svjedočili su da im je koža brzo postala čišća, ljepša i zdravija.
4. Probava
Za zdravu probavu našem organizmu potrebna su vlakna, a ako izbacite šećer, želudac i crijeva lakše će probavljati hranu, a konstipacija će postati prošlost.
5. Gubitak želje za šećerom
Nakon što se “odreknete” šećera, voće i prirodni šećeri u njima bit će oni okusi u kojima ćete uživati, dok će čokolade i ostale “šećerne bombe” postati previše slatke za vaše okusne pupoljke. Bit će dovoljno mjesec ili dva bez industrijskih šećera da otkrijete sasvim novi svijet i postanete svjesni koliko je vaša, nekada omiljena slastica, zapravo slatka.