Aktualno

“Ovdje možemo naučiti što je tolerancija”

vijecnica05

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada i Feste svetoga Vlaha, uz čelnike gradske i županijske vlasti, nazočili su predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, potpredsjednica Vlade RH i ministrica Milanka Opačić,te ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

Uvodni govor održao je gradonačelnik Andro Vlahušić. On se osvrnuo na sve gradske projekte, od subvencioniranja zrakoplovnih karata Zagreb- Dubrovnik, do studentskih kredita i aktualnih 30-ak gradilišta koji bi, kako je istaknuo, trebali biti završeni do sezone. .
– Proračun nam je 440 milijuna kuna. I unatoč krizi Dubrovnik je uspješan Grad. Vratili smo sve dugove. No, i  dalje je jedan od najvećiih gubitaša dubrovačka garaža.U protekle 4 godine proizvela je  40 milijuna kuna gubitka.– dodao je gradonačelnik.
 
Nije izostavio ni podatke o uspješnosti ovogodišnje turističke sezone, u kojoj je Dubrovnika imao 45 posto više dolazaka, i 45 posto više noćenja. Osvrnuo se i na referendum dodavši kako o projektu golfa moraju odlučiti Dubrovčani.

– Svjedoci smo da o njemu govore osobe koje ne žive u Dubrovniku. Pustite nas da sami odlučujemo – rekao je gradonačelnik.

– Nije lako mijenjati stvari, a tada treba prolaziti i kroz kontroverze pa i sudske procese – dodao je gradonačelnik.

– Dubrovnik bez sv. Vlaha ne bi bio moguć. Zazivam na sve nas i vas zagovor svetoga Vlaha. Živio sveti Vlaho i uživajte u njegovoj festi – poručio je.
 
Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako su naši preci grad branili mudrošću i lukavstvom.
– Naši stari su kroz povijest ovaj Grad izgrađivali i obogaćivali, topili se po morima za njegovu dobrobit, stvarali za njegovu slavu, branili ga hrabrošću, mudrošću, pa i lukavstvom. Ostavili su nam velebna znanstvena, književna, glazbena i arhitektonska djela. Ostavili su nam  ljepotu i sklad, ljubav prema slobodi i dobru. Ostavili su nam našu vjeru. I naš naraštaj to mora čuvati, održavati i obnavljati.

Naši su branitelji devedesetih dali  svoje živote i prolili krv  za tu ljepotu i sklad, slobodu Grada i Domovine. Naslijeđena veličina trajno nas obvezuje! Moramo biti na visini te povijesne zadaće. U tome će nam kao i uvijek pomagati naš nebeski parac i čvrsto držati Grad na svojoj ruci.
Gradskoj upravi želim puno uspjeha u brizi za Grad i u borbi za čvrsto povezivanje s maticom zemljom. – istaknuo je župan  Dobroslavić.

Ministrica Milanka Opačić također se obratila okupljenima  istaknuvši kako je Dubrovnik kroz svoju povijest uvijek bio kolijevka tolerancije.
 
– Tolerancija je ono što će nam trebati za razvoj društva, uz jasna pravila igre, da otvorimo ulaganja u Hrvatsku, te da nam može doći kapital kako bismo mogli otvoriti nova radna m,jesta. Jer situacija danas nije baš dobra. Dakle, bitna je tolerancija za one koji danas žele ulagati u Hrvatsku, uz jasna pravila igre. Postajemo članica EU u koju ulazimo kao jedna ponosna zemlja s velikom kulturom,povijesti i običajima – istaknula je Opačić čestitavši okupljenima Festu.

 Predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo je kako ga na Dubrovnik asocira sloboda, povijest, diplomacija kao i kultura i kulturne vrijednosti.
– Sve je to naše zajedničko, hrvatsko, ali i malo drugačije, dubrovačkije. I taj dubrovački štih treba čuvati. Dubrovnik je bio i ostat će najbolji ambasador RH, slobode, kulture, turizma i zato vam čestitam Dan Grada i Festu svetoga Vlaha – istaknuo je predsjednik Sabora Josip Leko.

 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Počinje izgradnja novog parkirališta u Novoj Mokošici

Dulist

MINISTAR PILETIĆ “Nadamo se kako ćemo do kraja sljedeće godine imati kvalitetan Centar za starije osobe”

Dulist