Kultura

Ovacije u Dvoru za turskog pijanista i skladatelja Fazıla Saya

73DLJI Fazil Say u Dvoru 18 1

Iznimno umijeće turskog pijanista i skladatelja Fazıla Saya u izvedbi popularnih Bachovih varijacija te vlastite skladbe i aranžmana uz nadahnutu improvizaciju osvojilo je publiku u petak u atriju Kneževa dvora.

Prvi i dulji dio koncertnog programa donio je takozvane Goldbergove varijacije, odnosno Bachovu Ariju s trideset varijacija; djelo složene ingeniozne strukture koje stoljećima fascinira slušatelje i izvođače podjednako. Varijacije je briljantni pijanist gotovo poetski protkao i povezao, izvodeći ih na najvišoj tehničkoj razini, demonstrirajući osim besprijekornog umijeća i istančanu suptilnost, duboku osjetljivost te revnu promišljenost kroz koje je očita umjetnikova potpuna predanost glazbi s kojom se potpuno suživio, što se uostalom moglo iščitati iz Sayevih ekspresija i nenametljivo profinjene gestikulacije. Pola sata čistog glazbenog uživanja publici je priredio jedinstven program Á la carte, Sayev autorski koncept bez fiksnog repertoara kojeg pijanist zapravo kroji u trenutku, ostvarujući time neponovljiva i neposredna iskustva. Say je sinoć tako odsvirao vlastitu skladbu Black Earth, inspiriranu popularnom turskom baladom Kara Toprak, koja je osim melankolično čeznutljivih istočnjačkih folklornih nota uvela i dozu jazza u atrij Dvora. Uslijedila je prava euforija kada su krenuli prvi taktovi Gershwinova jazz standarda Summertime, bio je to dašak glazbenog osvježenja u vrućoj dubrovačkoj noći tijekom kojeg je pjevušila razgaljena festivalska publika, ali i sam Say. Improvizatorska sloboda i kreacija kakvu ovaj umjetnik njeguje od samih početaka, otkrila je svu širinu njegova talenta i osjećaja za muziciranje naslonjenu na čvrstu tehničku izrađenost. Skladba je ispraćena ovacijama, a publika je naposljetku ustala na noge te zdušno zapljeskala sjajnoj izvedbi i fantastičnom Sayu koji je nakon par poziva na naklon publici poklonio posljednje iznenađenje, vlastitu obradu još jednog monumentalnog djela Zapadnog glazbenog kanona – Mozartovu Sonatu za klavir br. 11 u A-duru bolje znanu kao Alla Turca (Turski marš).

Glazbeni program 73. Dubrovačkih ljetnih igara nastavlja violinist Roman Simović sutra, 31. srpnja koncertom u Kneževu dvoru na čijem je programu šest sonata Eugènea Ysaÿea.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist