Kultura

Otvorena izložba ‘Ptice i planine’ Katarine Ivanišin Kardum u ARL

lazareti katarina ivanisin kardum 13

U četvrtak u Art radionici Lazareti vrata svoje izložbe ‘Ptice i planine’ otvorila je dubrovačka umjetnica Katarina Ivanišin Kardum.

U ova dva desetljeća prisustva na likovnoj sceni, još od studentskih dana, Katarina Ivanišin Kardum pažljivo je brusila i izbrusila svoj slikarski jezik profilirajući autorsku prepoznatljivost te nalazeći pritom u svome likovnom pristupu ne samo estetski, duhovni i emotivni užitak, nego uvijek i dovoljno likovne problematike koja ju stalno intrigira. Iz serije u seriju prikazuje se kao sve zrelija slikarica koja svoj izraz nastoji interpretirati uvijek na novi način. Upravo je evolucija ne samo stila, već i misli koja prati taj stil, odrednica koja označava hrabrost umjetnika za traženjem uvijek nove putanje, dodatnih riječi koje ne postoje u jeziku, novih načina naracije – jednom riječju, umjetnosti. Okrenutost tradicionalnim slikarskim motivima, pejzažu i mrtvim prirodama, nipošto ne sprječava autoricu da već na toj razini, usporedo s formiranjem značajki vlastite poetike, uspije učiniti pomak prema individualnom izrazu. Vješto opservirajući, nepogrešivo vlada prostorom i oblicima u njemu, a uočeno i doživljeno, pohranjeno u viziji i svijesti, postaje inspiracijom koja producira željene predodžbe ne samo prostornih informacija, već i subjektivnih uzbuđenja, stanja atmosfere i duha rijetko dosegnute izražajnosti.

Okosnica rada Katarine Ivanišin Kardum propitivanje je čovjeka (sebe) u odnosu prema prirodi, pri čemu je priroda samo polazište za izgradnju misaonog duhovnog vrta (golemog vanjskog vrta u seriji planina, odnosno intimnog vrta u interijeru, tj. doslovno u ormaru u seriji ptica) u kojem iščitavamo osobna, ali i ona opća, univerzalna stanja i spoznaje primarne vrijednosti, univerzalnu pripovijest svih naših egzistencija. (iz teksta Marije Stipišić Vuković)

Izložba ostaje otvorena do 25. studenog.

Katarina Ivanišin Kardum je umjetnica iz Dubrovnika. Diplomirala je slikarstvo na City and Guilds of London Art School 1998., a 2000. na Royal College of Art u Londonu završila dvogodišnji Master of Arts poslijediplomski studij slikarstva. Od 2000. do 2008. radi kao slobodna umjetnica i predavačica na diplomskom studiju koledža City and Guilds of London Art School. Nakon preseljenja u Hrvatsku, uz umjetnički rad, od 2009. do 2014. radi kao muzejska pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a od 2014. Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ u Zagrebu. Sudjelovala je na više izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je 1. nagrade na natječaju T-HT nagrada@msu.hr 2015. godine za rad Still Landscape Series III. Radovi su joj korišteni u filmovima: Second Act, redatelj Peter Segal (2018.); Holy Lands, redateljica Amanda Sthers (2017.) i Lara Croft: Tomb Raider, redatelj Simon West (2001.). Živi i radi u Dubrovniku, Zagrebu i u Draču.

Pročitajte još

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist