Kultura

Otvorena izložba o ribama dubrovačkog kraja

otvorenje izlozba ribe

Izložba „Ribe dubrovačkog kraja“ otvorena je u utorak, 22. siječnja 2013. u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik. Autorica izložbe je Jadranka Sulić Šprem, kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a autorice likovnog postava su Jadranka Sulić Šprem i akademska slikarica Maja Kovačević.

– Ova izložba posvećena je prirodoslovcima i preparatorima Baldu Kosiću, Milivoju Ulagi i Andriji Lesingeru koji su svojim radom doprinijeli stvaranju ihtiološke zbirke – istaknula je na otvorenju autorica izložbe Jadranka Sulić Šprem.

Izložba kao što i sam naziv govori, predstavlja ihtiofaunu dubrovačkog akvatorija, čiji je prvi popis objavljen 1903. godine. Profesor Baldo Kosić u svom radu „Ribe dubrovačke“ naveo je 191 vrstu, a danas je zbog intenzivnijeg istraživanja broj ribljih vrsta bitno veći.

Na izložbi je predstavljeno oko 70 vrsta riba. Osim muzejskih preparata iz stare zbirke, predstavljeni su i preparati prikupljeni u posljednje dvije godine. Prikupljanje preparata i realizacija izložbe ostvarena je u suradnji s mag.ing.maricult. Tatjanom Dobroslavić s Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku.

 S obzirom na ugroženost određenih vrsta i nemogućnost njihovog prikupljanja, u suradnji s akademskim kiparom Ivom Dimnićem izrađeni su 3D modeli. Jedan od sastavnih dijelova izložbe je i edukativni kutak u kojem se nalaze didaktički elementi pomoću kojih se najmlađi posjetitelji mogu upoznati s načinom kretanja riba, njihovim glavnim karakteristikama te im odrediti starost.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i Grada Dubrovnika, a bit će otvorena do 22. prosinca 2013.
 
 

Pročitajte još

[FOTO] Pogledajte kako je bilo na Gershwinovoj večeri

Dulist

MIHO SKVRCE: Dubrovački umjetnik predstavio ciklus ‘Refleksije u plavom’

Dulist

SUPETART Slojevitost identiteta kroz djela Iris Lobaš Kukavičić

Dulist