Kultura

Otvorena izložba ‘Bez naziva’ Dragoslava Dragičevića u Galeriji Otok

dragicevic izlozba 2

Izložba Dragoslava Dragičevića, mladog bračkog kipara, naslovljena jednostavno ‘Bez naziva’, otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji Otok Art radionice Lazareti. 

Ostaje otvorena do 19. veljače i može se pogledati svakim radnim danom od 11 do 19 sati.

Donosimo i tekst kataloga kojeg je napisala kustosica Ivana Meštrov:

Dragoslav Dragičević, Vrijeme nakon…

Autopotret kao valjana i nepresušna forma umjetničkog iskaza prisutna je u povijesti umjetnosti od najranijih dana. Od mitoloških Narcisovih ogleda do samoprožimajuće slike Doriana Graya ili pak radikalnih iskoraka body arta, u samoreprezentaciji utkale su se ontološke misli; tragovi afirmacije socijalnog položaja umjetnika, njegove direktne korelacije sa širim društvenim okvirima, ali i bilježenja vlastitog fizičkog propadanja i osvještavanje neizbježne smrtnosti.

Danas, kada se ‘selfie’ ustalio u širem društvenom polju kao valjani prikaz vlastitih životnih stanja i blaziranih, pseudo intima, pitanje je na koji se način o sebi progovara iz pozicije netom stasalih mlađih generacija umjetnika.

Autor splitsko-bračke adrese, Dragoslav Dragičević, daje jedan od mogućih odgovora kroz radove nastale na kraju studija na splitskoj Umjetničkoj akademiji, u razdoblju od 2012. godine nadalje. Nagovješćujući kraj jedne vrlo bitne životne etape svakog pojedinca, Dragičević tako stvara niz kiparskih radova/proširenih instalacijskih formi u koje direktno umeće vlastiti lik.

U jednom, instalacijskom, suprostavlja se, fiksiran na štafelaju, potencijalnoj publici; šahovskoj formaciji keramičkih crno-bijelih ženskih lica pribijenih uza zid. U drugoj pak taj isti odljev vlastitoga lica, u glini, siječe na više dijelova, te izlaže kao svojevrsni set prilagodljiv vanjskim potrebama i rukama budućih kustosa. Treći pak keramički je odljev vlastita lica u plavom, Kalopsia iliti ‘stvaralačko izmještanje i bijeg u sanjarenje’, dok četvrti sugerira svojevrsno brazdanje odljevenog sirovog materijala bez ikakvog naknadnog retuša i proziva se Depresija.

Koliko god se u zadnjih par godina na nekim akademijama osvjestila potreba za pripremom diplomanata na razdoblje ‘profesionalizacije’ nakon studija, širi dijalog o tranzicijskim procesima i dalje izostaje unutar lokalne sredine. Tako to vrijeme svojevrsne ‘crne rupe’ gdje je svatko više manje prepušten odmjeravanju vlastitih snaga u nereguliranim uvjetima rada i umjetničke proizvodnje, postaje tihim poljem borbe i razgovora s vlastitom osobnošću, potencijalnim izborima i sveprisutnim sumnjama. U Dragičevićevom slučaju ono je obilježeno ambivalentnošću vlastite osamljeničke pozicije i ironizacijom mimetičko-mehaničkog aspekta klasičnog kiparskog stvaralačkog čina. Naizgled upućujući na svoju prisutnost, on na trenutak zatomljuje more neizvjesnih kako, gdje i kada.

O autoru: 

Dragoslav Dragičević rođen je u Supetru na Braču 1988. godine. Osnovnu školu završio u rodnom mjestu, srednju Školu likovnih umjetnosti završio je u Splitu, smjer kiparski dizajner. Preddiplomski stiudij kiparstva završio u klasi prof. Matka Mijića na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Diplomski studij kiparstva završio u klasi red. prof. Kažimira Hraste na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Član je foto kluba Split. Trenutno radi kao vanjski suradnik na Arhitektonskom fakultetu u Splitu.

 

Pročitajte još

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist

KONCERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Glazbena čarolija Max Emanuel Cenčić i Latinitas Nostra

Dulist