Grad

OTVOREN NOVI VRTIĆ U SOLITUDU Franković: ‘Roditelje ne treba biti strah…’

novi vrtic solitudo obilazak frankovic 2023 14

Novi dječji vrtić ‘Čiopa’ počeo je s radom u Solitudu. Riječ je o vrtiću u zgradi poslovnog prostora Gospodarskog centra koji se prostire na 690 metra kvadratnih. Uređen je za smještaj pet jasličkih skupina za 60 djece. Tom prigodom gradonačelnik Mato Franković obišao je prostore vrtića sa suradnicima. Istaknuo je kako kapaciteti prostora još nisu u potpunosti popunjeni, no, kako kaže, bit će s obzirom na listu čekanja.

-Možemo reći da s današnjim danom na području vrtića Dubrovnik neće biti djece na listi čekanja za jaslice. To je sigurno – kazao je. Sva djeca će, dakle, biti upisana u jaslice u Dubrovniku.

-Imamo 50 djece u Gradu na listi čekanja, od kojih nisu svi ispunili osnovni uvjet, a to je godine života. Mislim da ih je 20 koji trebaju napuniti godinu. Ali kad napune godinu, onaj strah koji roditelji imaju: ‘A gdje ću onda s djetetom?’, ovdje neće biti prisutan. To pitanje smo riješili – rekao je.

Naglasio je kako se radi o modernim prostorima te da će odgojiteljicama biti ‘lijepo, ugodno i komforno’. Zahvalio je i najmodavcu, odnosno obitelji Brbora koja je odlučila ući u navedeni ‘aranžman’ s Gradom Dubrovnikom i Dječjim vrtićima Dubrovnik. Ugovor je sklopljen na 10 godina s mogućnošću produljenja ugovora. Također, naveo je kako je tvrtka Valamar donirala 10 tisuća eura za dječje igračke. Inače, uz unutarnji prostor novog vrtića u Solitudu, uređen je i vanjski prostor s dječjim igralištem, a vrtiću pripada i 12 parkirališnih mjesta.

Ravnateljica vrtića Dubrovnik Franica Lasić je naglasila kako s ovim prostorima ‘ulaze u pedagoške standarde’.

-Skupine će biti od 12 do 14 djece. Mislim da to više nego zadovoljava uvjete rada. Mislim da će svi uživati u njemu, a da će odgajateljima biti lako raditi – rekla je. Odgajateljica je trenutno četiri, a rade na tome da ih bude više.

-Potrebno nam je 10 odgajatelja. Pet skupina s po dvije odgajateljice u skupini – navela je.

Ponovila je kako je 20 djece na listi čekanja jer ne zadovoljavaju uvjet u smislu napunjenih godinu dana.

-Idući uvjet koji je jako bitan je status cijepljenja djece. Dakle, moraju biti kompletno procijepljeni po hrvatskom kalendaru cijepljenja i pravilniku za upis u dječje vrtiće – kazala je.

Novi vrtići
Franković je istaknuo kako još predstoji otvaranje vrtića u DOC-u, a vjeruje da će se uskoro završiti i otvoriti.

-Otvaranjem DOC-a ćemo rasteretiti vrtićke kapacitete u Gradu. Ističemo zadovoljstvo s rješavanjem pitanja standarda u Gradu. Imamo još određene probleme u Mokošici. Tamo smo pronašli još jedan prostor pa ćemo vidjeti kako ćemo to dogovoriti. Ali, nastavljamo s kontinuiranim ulaganjima. Imamo građevinsku dozvolu za izgradnju novog vrtića u Mokošici, pri kraju smo ishođenja građevinske dozvole za vrtić u Komolcu. Za jedan i drugi vrtić smo dobili bespovratna europska sredstva. Kad se steknu svi financijski uvjeti, krenut ćemo s tim – rekao je. Među ostalim je dodao kako oko 30 posto djece u Dubrovniku uopće ne ide u vrtić.

-Znamo da će vrlo skoro sukladno odlukama ministarstva, posljednja, predškolska godina biti obvezna. To znači da ćemo se morati adekvatno pripremiti kako bismo primili svu djecu i pružili adekvatno predškolsko obrazovanje – dodao je.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist