DuList INUrednički izbor

OSVOJILA I MELKIORA BAŠIĆA! Evo i recepta za sočnu i bogatu ‘Kraljicu Neretve’

Kraljica Neretve 3

Mandarine, smokve, limuni, bademi, nar… samo su neki plodovi koji uspijevaju u dolini rijeke Neretve u čijem se prekrasnom dijelu nalazi i Agro Etno Park Žabac, začetnik i organizator Slast Festa, nagradnog natjecanja za izbor Neretvanske slastice koja će postati autohtoni desert s prepoznatljivim karakteristikama doline Neretve.

– Ideja se rodila spontano, kad smo razgovarali o tome koju bismo slasticu pretvorili u autohtoni desert doline rijeke Neretve. Ideja je ‘pala na plodno tlo’ pa smo tako odlučili osmisliti prvi ‘Slast Fest’ s temom ‘blaga Neretve’. Iznenadili smo se brojem prijava – javilo se čak 34 zaljubljenika u slastičarstvo, koji su na natjecanje donijeli čak 45 različitih slastica – rekao je na početku natjecanja Ivica Mijoč, vlasnik imanja, prenosi Večernji.

Kraljica Neretve 1

 

Tročlani žiri – Anita Mijoč, vlasnica Agro Etno Parka Žabac, Žaklina Marević, pročelnica Dubrovačko-neretvanske županije i Melkior Bašić, chef i član stručnog žirija kulinarske emisije MasterChef proglasili su, nakon dva seta kušanja i pauze za konzultacije, najbolje od najboljeg. Prva nagrada žirija u iznosu od 1000 eura pripala je ekipi Srednje škole fra. A. K. Miošića iz Ploča za slasticu ‘Južnjačko sunce’, druga nagrada otišla je Goranki Kokić za kolač ‘Neretvanska čarolija’, a treća Neli Bartulović za slasticu ‘Neretvanska fuzija’.

Kraljica Neretve 2

‘Kraljica Neretve’ je pak najbolja slastica po mišljenju publike, a napravili su je učenici Srednje strukovne škole ‘Tin Ujević’ iz Vrgorca.

Izvolite recept:

6 jaja
200 g šećera
150 g brašna
200 g sjeckanih badema
10 g praška za pecivo
500 g izmiksane naranče
50 g kakaa

Za kremu od mandarine:
1 l procjeđenog soka od mandarine
110 g pudinga od vanilije
20 g vanilin šećera
100 g maslaca
15 g želatine

Za bijelu kremu:
250 g mascarpone sira
220 g vrhnja za šlag
7 g korice od limuna
50 ml limunova soka
6 žumanjaka
120 g šećera

Za preljev:
10 g svijetlog preljeva za torte
40 g šećera
210 ml vode

Potrebno za ukrašavanje:
100 g naranče
200 g šećera
50 ml vode
50 g listića badema

Priprema:
U posudu stavite 6 jaja i 200 g šećera. Miješajte dok se ne sjedini. Sameljite 500 g naranče te u nju dodajte jaja i šećer, zatim dodajte sjeckane bademe, prašak za pecivo, brašno i kakao. Pecite na 180 stupnjeva 40 minuta. Biskvit ohladite pa prerežite na dva jednaka dijela. Mandarine sameljite u multipraktiku pa procijedite kroz sito. 800 ml soka od mandarine kuhajte, a ostatak pomiješajte s pudingom od vanilije, vanilin šećerom i šećerom. Ovu smjesu dodajte u zagrijani sok i kuhajte kao puding. Kad se krema skuhala, maknite je s vatre i dodajte 100 g maslaca. Miješajte dok se ne rastopi.

Želatinu dodajte u kremu prije samog slaganja. Šećer i žumanjke pomiješajte mikserom pa kuhajte na pari 13 minuta. Ohladite te u posudu pomiješajte izmiksano vrhnje za šlag i mascarpone te dodajte ohlađenu smjesu od žumanjaka i šećera. Dodajte koricu limuna i sok pa na kraju i želatinu. Jednu polovicu biskvita stavite natrag u kalup pa slažite po sljedećem redoslijedu: biskvit, krema od mandarina, biskvit, bijela krema. Sve dobro ohladiti. Na vrh torte dodati svijetli preljev za torte i ukrasiti tortu sa listićima badema i karameliziranim narančama.

Foto: Srednja škola TIna Ujevića Vrgorac

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić