AktualnoUrednički izbor

OSPICE U DUBROVNIKU Potvrđena dva slučaja oboljenja

12062018 ospice bolnica djuricic lakic zarazno infektologija 4

U prvoj polovici svibnja ove godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirana su dva slučaja oboljenja od ospica (morbila) i to kod dvije osobe (jedna osoba je strani državljanin) koje su se zarazile u Bosni i Hercegovini, javlja Zavod za javno zdravstvo DNŽ-a.

Na upit DuLista radi li se samo o ta dva slučaja iz Službe za epidemiologiju odgovorili su nam sljedeće:

– Radi se o dvije oboljele osobe koje su se zarazile u BiH i gdje trenutno vlada epidemija ospica. Jedna osoba je dijete iz BiH koje je za prvosvibanjske praznike boravilo u Dubrovniku i gdje su na Dječjem odjelu OB Dubrovnik dokazane ospice. Drugi slučaj je školsko dijete iz Dubrovnika koje je u sklopu međunarodnog natjecanja u baletu boravilo u BiH i tamo se zarazilo.

Oba dijeteta nisu bila cijepljena protiv ospica. Oboljeli su dobrog kliničkog stanja i liječe se kod kuće. Za sada nema novih slučaja oboljelih.

Zdravstvenim ustanovama u DNŽ poslan je dopis svim pedijatrima, liječnicima školske i obiteljske medicine da sve one koji su propustili cijepljenje protiv ospica prema Programu obveznog cijepljenja pozovu i cijepe – stoji u odgovoru.

Podsjetimo, 2018. godine zabilježena je epidemija ospica koje su nam stigle balkanskom rutom, kako smo tada pisali. Epidemija se pojavila na području Srbije i Kosova, a odnijela je i nekoliko života. U Dubrovniku je u svibnju 2018. hospitaliziran pacijent iz Stona s visokim stupnjem sumnje na ospice.

Iako je tada istaknuto kako je bolnica ekipirana za slučaj epidemije te je osiguran prostor za izolaciju, zaraza se proširila upravo u bolnici. Oboljeli su i djelatnici bolnice, a u zadnja tri slučaja zaraze ospica radilo se o troje male djece. Ukupan se radilo o sedamnaest zaraženih.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

PELJEŠKA TRPEZA Mali raj za gurmane u Dračama

Dulist

ORSAN NE RADI, ŠTEKA I KOMOLAC Njirić: ‘Gorivo tankamo u bidone, nema druge! Sramota!’

Ivana Mijić Vulinović