Sport

Organizirali se dubrovački triatlonci

dubrovnik triatlon2

Prvi sastanak novoosnovanog Triatlon kluba Dubrovnik održan je u srijedu 7. rujna na brodu ‘Sea Star’.

Na sastanak su došli članovi i trenutno zainteresirani za novi dubrovački sport, a prezentaciju aktivnosti kluba i budućih projekata su predstavili predsjednik Ivo Dadić i tajnik Daniel Marušić.

Triatlon je atletsko natjecanje koje u sebi sadrži tri različite discipline. Najčešće se pod triatlonom podrazumijeva sportsko natjecanje u disciplinama: plivanje, biciklizam i trčanje. Natjecatelj mora tijekom utrke prijeći unaprijed zadane dionice plivajući, vozeći bicikl odnosno trčeći prema unaprijed zadanom rasporedu.

Triatlon je u programu Olimpijskih igara od 2000. godine, i od tada je standarni olimpijski sport. Dionice triatlona propisane na Igrama su 1500 metara plivanje, 40 kilometara bicikl, 10 kilometara trčanje. Stoga se i navedene duljine staze u triatlonu još nazivaju i ‘olimpijski triatlon’.

Osim olimpijskog triatlona često se vrše natjecanja i na drugim dionicama, ovisno o kategorijama natjecatelja, konfiguraciji terena, nivou pripremljenosti natjecatelja, itd. Super sprint i Sprint su danas jako popularni jer ne zahtijevaju mnogo pripreme, a kraće su dionice od olimpijskog.

Poznato natjecanje je Ironman triatlon, koji je standard u dužinskim triatlonima na slijedećim dionicama: 3,86 km plivanja, 180 km bicikle i 42,195 km trčanja. Ovo se natjecanje neslužbeno smatra i svjetskim prvenstvom i najcjenjenije je natjecanje poslije Olimpijskih igara u ovom sportu.

U triatlonu se koristi uglavnom klasična oprema za tri sastavna sporta, dakle plivaći kostim za plivanje, sportski bicikl te standardna oprema za trčanje. Ipak, tijekom godina razvoja ovog sporta natjecatelji su unosili mnogobrojne prilagodbe u standardnoj opremi, od kojih je naijizrazitija ona na triatlonskom biciklu, koji ima specifičan oblik upravljača koji omogućava odmor ruku i ramena tijekom faze vožnje bicikla. Također, prilagođena je i obuća (sprinterice odnosno biciklističke cipele) koja omogućava brzo preobuvanje prilikom zamjene disciplina. Prilagođeni su i dresovi i plivački kostimi koji omogućavaju brzo presvlačenje. Druga multisport natjecanja mogu biti duatloni, akvatloni itd.

Najbliži projekt kluba će biti utrka Dubrovački Akvatlon 2016. koji će se održati dana 2. listopada u Dubrovniku na prostoru Lazerata, Ploča i Sv Jakova, sa startom u 17 sati. Plivat će se ispred Lazareta 1000 metara, tj dva kruga po 500 metara, te će se iza toga trčati 5000 metara, od Ploča do Sv Jakova i opet do Ploča. Očekuje se više od 50 sudionika utrke, a dodjela nagrada i zabava za sudionike te volontere bit će organizirano nakon utrke u Lazaretima.

U 2017. klub planira pokrenuti školu triatlona, treninge za članove kluba, učlaniti se u HTS, sudjelovati na natjecanjima u RH i regiji, organizirati lokalno sezonske lige duatlona i akvatlona, te jednu glavnu međunarodnu utrku Triatlona na jesen 2017!

Pročitajte još

BARAKUDEU19 Velikom pobjedom nad Turskom do četvrtfinala

Dulist

Vlaho Pavlić Hrvatsku doveo do pobjede nad Crnom Gorom

Dulist

Lea Deranja nastavlja nizati odlične rezultate!

Dulist