Bilo da ste početnik u kuhinji ili imate već zavidno iskustvo za štednjakom neke tajne kuhanja svakako bi trebali znati.
Stoga portal Zadovoljna.hr otkriva kako se riješiti neugodnog mirisa češnjaka s prstiju, koliko točno kuhati tjesteninu, kako napraviti baršunasti pire krumpir, ali i još neke druge tajne koje će vam olakšati kuhanje i učiniti vas pravim ‘majstorom’ u pregači…
1. Tjesteninu kuhajte minutu ili dvije manje nego li vam kažu upute na pakiranju. Naime, nakon što dodate vreli umak tjestenina će još dodatno omekšati.
2. Miris češnjaka s prstiju možete ukloniti brzim i učinkovitim trikom. Kako bi ga se riješili 30 sekundi pod mlazom vode dobro trljajte ruke o žlicu od nehrđajućeg čelika.
3. Kada pečete u dubokom ulju, hranu koju dodajte par minuta držite na vilici, uronjenu u ulje, prije nego li je ispustite u tavu. Na taj će se način malo zapeći i spriječit ćete lijepljenje za dno tave ili za ostalu hranu.
4. Za bolje rezultate prilikom pečenja kolača jaja i maslac ostavite jedno vrijeme (pola sata do sat vremena) na sobnoj temperaturi kako bi se bolje razradili.
5. Svježinu bosiljku možete produžiti ukoliko ga stavite u šalicu s vodom i ostavite na sobnoj temperaturi.
6. Kako bi karfiol prilikom kuhanja zadržao bijelu boju u vodu dodajte malo mlijeka i soli.
7. Kada radite pire krumpir nakon što ga procijedite vratite ga u vrući lonac, maknite s vatre i pustite da se osuši u toploj posudi još jednu minutu. Nakon toga gnječenjem i dodavanjem vode i mlijeka dobit ćete baršunastu teksturu.
8. Za ublažili okus šparoga ogulite ih uvaljajte u jednak omjer soli i šećera i nakon 10 minuta isperite. Nakon toga pripremite po želji.
9. Kako bi prilikom cijeđenja limuna ili naranče dobili što više soka, još neoguljeno voće valjajte minutu ispod dlana i nakon toga iscijedite.
10. Kako bi napravili savršenu povrtnu juhu umjesto da sastojke odmah stavite u vodu mrkvu, luk i rajčicu, prvo malo dinstajte na ulju ili maslacu. Na taj način ćete pojačati okus.
11. Svježinu povrću produžit ćete ukoliko ga omotate u vlažni papirnati ručnik i stavite u plastičnu vrećicu, a tek potom u hladnjak. Neke salate tako bi trebale trajati čak i četiri dana duže.
12. Kako bi znali kada je ulje dovoljno vruće umjesto da ubacujete komadiće hrane i čekate da počnu krčkati u ulje stavite drvenu žlicu i ako se oko nje pojave mjehurići ulje je dovoljno zagrijano.
13. Smeđa riža kuha se znatno dulje nego li bijela, neka čak i 45 minuta. Kako bi je brže skuhali ostavite je noć ranije u vodi. Nakon namakanja vrijeme kuhanja trebalo bi se znatno smanjiti. Isti trik možete probati i s tjesteninom. Tjesteninu ostavite preko noći u vodi i nakon takvog namakanja tjestenina bi se trebala skuhati za 60 sekundi.
14. Ukoliko vam u tavi ponestane ulja, dodajte ga na rub i lagano nagnite tavu. Dok dođe do sastojaka koji su u sredini već će biti zagrijano.
15. Prije sjeckanja povrća na dasku za rezanje stavite malo soli. Na taj vam način sklisko povrće neće kliziti i lakše ćete ga rezati.
Prilikom kuhanja svakako imajte na umu da su recepti vodič, a ne ‘Biblija’. Opustite se i eksperimentirajte, a sastojke koje ne volite probajte zamijeniti s nečim drugim. I to je to!
Izvor: Zadovoljna.hr