GradPolitika

Oporba potpuno nespremna čeka prijevremene izbore?

Oporba kandidat za gradonačelnika

Iako se već mjesecima špekulira kako Dubrovnik čekaju prijevremeni izbori, dok je u posljednjih mjesec dana to bilo gotovo sigurno čini se kako su najistaknutije dubrovačke stranke cijelu situaciju dočekali potpuno nespremni. Ili barem tako tvrde.

Naime, dok nema nikakve sumnje o tome tko će ponovno predstavljati HNS-HSS koaliciju, opozicija smatra kako još nije vrijeme za profilirati ‘pravu osobu’. Sudeći prema njihovim odgovorima, mjesec do dva predizborne kampanje bit će im sasvim dovoljno da uvjere javnost da je baš taj čovjek bolji od Andra Vlahušića.

-Do završetka drugog kruga predsjedničkih izbora nećemo kalkulirati s nikakvim imenima i nećemo o ničemu raspravljati. Što se tiče lokalnih izbora, počinjemo s aktivnom pripremom od 11. siječnja, a dotada smo koncentrirani na to da Hrvatska dobije predsjednicu – odgovorio nam je predsjednik HDZ-a Mato Franković, a na naš upit o tome je li istina da je dio ‘starijih’ HDZ-ovaca već ranije pozvan na pregovore u Zagreb odgovara:
-Odluku o gradonačelničkom kandidatu i njegovom eventualnom uspjehu ili neuspjehu donijet će isključivo Gradski odbor HDZ-a i nitko drugi – odlučan je Mato Franković.
Isto kao i u HDZ-u, ni Laburisti još uvijek nemaju određenog kandidata/kandidatkinju.
-Ne možemo još ništa reći, neki razgovori su vođeni, ali nismo ništa zaključili. Sve opcije su otvorene jednostavno ovog trenutka nemamo jasan stav kako će to izgledati- rekao nam je Matko Bupić koji je na prošlim izborima bio njihov kandidat.
– Sredinom siječnja će se formirati podružnica Reformista u Gradu i tek ćemo onda razgovarati o izborima pred nama – rekao nam je pak Antun Pravedan koji je na naš upit odgovorio kako postoji mogućnost i davanja potpore HNS-ovom Andru Vlahušiću.
Lista Srđ je Grad ostaje pri stavu ‘jake liste’. Zasad.
-Ništa se nije promijenilo u odnosu na naša stajališta s prošlih izbora – rekao nam je Igor Miošić, koji je na naš upit znači li to da neće ići s kandidatom za gradonačelnika kao i na prošli izborima, odgovorio kako postoji ‘mogućnost promjene’.
-Zasad stojimo pri takvom stavu, ali vidjet ćemo. Nismo puno razgovarali o izborima jer nismo znali je li Vlahušić uspio kupiti neke ruke. Sad kreće nova priča, a krećemo u njoj s time da nemamo kandidata – ističe Miošić.
Dubrovački SDP također smatra kako je prerano razgovarati o kandidati, a odbacuju i svaku dosadašnju špekulaciju o koalicijskim pregovorima.
-Kandidat za gradonačelnika će biti onaj za kojeg se odluči gradska organizacija. Nikakva odluka još nije donesena – odgovorio je na naš upit predsjednik SDP-a Mladen Gojun koji je također odbacio špekulacije o koaliciji s pojedinim strankama iz Gradskom vijeću.
– Nikakvi razgovora službenih ni neslužbenih nismo imali s niti jednom strankom i to će uslijediti tek naknadno – kaže Gojun, a na upit je li isključena mogućnost potpore Vlahušiću odgovara:
-Ništa nije isključeno i ništa nije uključeno. O svemu će odlučiti gradska organizacija i Gradski odbor stranke – zaključuje Gojun.
U koga će se oporbene stranke pouzdati kao potencijalu prijetnju Vlahušiću teško je predvidjeti. Lako je moguće da još uvijek ne znaju ni oni sami, ali s druge strane, možda nas čekaju i prava iznenađenja. U svakom slučaju, pred nama je burno razdoblje…

Pročitajte još

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist