Popularnost kupovne vode u boci iz godine u godinu sve je veća, a mnogi su uvjereni kako je ta voda znatno bolja i zdravija od one iz špine. No je li to doista tako?
Istraživanje Environmental Working Groupa otkrilo je kako se sastojci vode u boci drastično ne razlikuju od one obične, vode iz špine. Naime, iste prljave i nezdrave tvari koje se mogu naći u vodi iz špine vrlo lako mogu biti pronađene i u vodi iz boce, a radi se o lošim supstancama koje se mogu naći u vodovodu, od tragova gnojiva, lijekova i kemikalija.
Svojevremeno je Radna skupina za okoliš (EWG) istražila 200 popularnih brendova vode u SAD-u te otkrila čak 38 zagađivača u 10 najpopularnijih brendova kupovne vode u boci. U SAD-u su otkrivene čak i kancerogene tvari, a najgorima na testovima pokazale su se vode velikih trgovačkih lanaca. No zašto, usprkos tome, sve više ljudi kupuje vodu u bocama?
Kako piše examiner.com, voda iz špine regulirana je, a voda u boci nije. Prema pisanju Washington Reutersa, Amerikanci su spremni platiti dolar više za vodu u boci koja košta oko 1.900 puta više od vode iz špine, a za njezinu proizvodnju i isporuku potrebno je i do 2.000 puta više energije. Kako dalje navodi examiner.com, jedan od najboljih načina da si osigurate čistu vodu svakako je ugradnja filtera na špinama u kući.
Kako je prošlogodišnja studija pokazala, voda u boci znatno se rjeđe kontrolira od vode iz slavine, a osim toga, voda u boci ima veću vjerojatnost da bude kontaminirana ili postane izvorom zaraze. Voda iz špine mora se svakodnevno provjeravati i za to postoje inspekcije, a vodu u bocama obavezno je kontrolirati samo jednom mjesečno.
Voda iz špine sadrži tragove klora koji sprječava širenje svega što je štetno, poput bakterijskih infekcija. No jednom napunjena i začepljena boca vode može na skladištu stajati mjesecima prije nego što se proda, a u sebi ne sadrži dodatke koji suzbijaju infekcije, poput klora. Nakon što je boca vode otvorena, nemoguće je da ostane sterilna i preporučljivo ju je popiti u dan ili dva. Osim toga, znatno je skuplja od vode iz špine.
Profesor Paul Younger sa Sveučilišta Glasgow i autor ‘Water: All That Matter’s’ rekao je:
– Ljudi često misle kako nešto nije u redu s vodom iz špine kada je tako jeftina. No sa stanovišta cijene i sigurnosti, voda iz špine daleko je bolja. Ako se boca vode slučajno otvori ili netko petlja po njoj, voda se vrlo lako može kontaminirati. Postoji značajno veća šansa da ćete nešto štetno pronaći u vodi u boci nego u vodi iz špine. Idealno, vodu u boci trebalo bi popiti isti dan kada je otvorite, jer se na boci vrlo lako mogu nakupiti bakterije.
S obzirom na sve, dalo bi se zaključiti da voda u boci nije nužno čista, a osim što može biti lošija od one iz špine, vrlo lako može biti potpuno jednaka vodi iz špine. Voda u boci može sadržavati sljedeća onečišćenja:
– koliformne bakterije; štapićaste bakterije kao što je E.coli, i u pravilu su prisutne u ljudskom crijevima;
– arsen – otrov;
– kloridi; klorid je spoj klora, a ta tvar se koristi za dezinfekciju vode iz slavine;
– željezo; metalni element; željezo je potrebno tijelu, ali ne u pretjeranim količinama;
– mangan; vrlo je sličan željezu i koristi se u gnojivima;
– fenoli; korozivne, otrovne i kisele komponente;
– cink; metalni element; tijelo treba cink, ali ne previše;
– fluoridi; namjerno se dodaju u neku flaširanu vodu, ali bi to trebalo biti istaknuto na naljepnicama.