Zanimljivosti

Odsad iz kuće možete prijaviti bebu i tražiti vozačku dozvolu

Prometna Vozacka i Dozvola

Pristup izvacima iz zemljišnih knjiga, podnošenje zahtjeva za građevinske i lokacijske dozvole, kupnja vinjeta za plovilo te davanje suglasnosti za izdavanje putovnice ili osobne iskaznice za dijete dio su novih javnih e-usluga koje su odnedavno dostupne građanima, piše 24 sata.

Iz udobnosti doma građani mogu obaviti 77 elektroničkih usluga preko sustava e-Građani. Uspostavljen je 2015., a koristi ga 804.881 građanin.Kako bi se koristio, treba se registrirati na središnjem državnom portalu. Kad je sustav e-Građani počeo s radom, malo usluga se moglo koristiti, a bilo je i malo načina prijave. U Fini se može zatražiti pristupna lozinka i pomoću nje prijaviti, autentificirati. No takva lozinka ima sigurnosni stupanj 2, a nove osobne iskaznice imaju sigurnosnu razinu 4 i puno su sigurnije.

Uza svaku uslugu koja se može koristiti preko sustava e-Građani navedeno je koji je stupanj autentifikacije potreban, odnosno kako se mora prijaviti da bi se to moglo koristiti. Sve više banaka omogućuje korištenje sustava e-Građani uz registraciju preko njihova tokena ili m-tokena. Takva registracija ima sigurnost 3. Ona je dovoljna na primjer da bi se zatražio gruntovni izvadak, potvrda o nekažnjavanju ili prijavili uzdržavani članovi obitelji i porezne olakšice na poreznu karticu na godišnjoj prijavi poreza na dohodak.

Novorođeno dijete može se prijaviti od kuće preko sustave e-novorođenče, no majka mora imati novu osobnu iskaznicu na kojoj je verificiran i elektronički potpis. Ima li i otac novu e-osobnu, majčinu prijavu može potvrditi također od doma, a ako je nema, može u matičnom uredu. Osim što se može pribaviti dokumentacija bez odlaska u urede, sustav e-Građani šalje i poruke u Osobni korisnički pretinac.

Nakon aktivacije u njega će dolaziti razne obavijesti: o isteku osobne iskaznice, putovnice, vozačke i prometne dozvole, obavijesti o saldu police dopunskog zdravstvenog osiguranja pri HZZO-u, obavijest da treba cijepiti psa…

Da ne biste svakodnevno morali provjeravati Osobni pretinac, u njemu se može postaviti da poruke šalje na e-mail. Na mail će doći obavijest “Nova poruka u osobnom korisničkom pretincu”. No pisat će, na primjer, da je pošiljatelj HZZO i da se odnosi na dopunsko osiguranje, ali za vidjeti njezin sadržaj treba se prijaviti u sustav e-Građani.

Nova osobna s čipom ima i elektronički potpis

Uz e-osobnu dobije se i kuverta u kojoj su podaci za aktivaciju njezina elektroničkog dijela. Kad je aktivirana, njome se može potvrditi identitet pri elektroničkim uslugama. Uz dobiveni PIN, onima starijima od 18 godina može poslužiti i kao elektronički potpis. Za korištenje elektroničkog dijela treba čitač (na slici lijevo). Stoji stotinjak kuna, a neka prijenosna računala imaju ga u sebi. 5 godina vrijedi osobna iskaznica i njeni elektronički certifikati, a 100 kuna stoji najjeftiniji čitač pametnih kartica.

Pročitajte još

Svečano zatvoren 52. hrvatski seminar za strane slaviste

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1919. Rođen slikar Antun Masle

Dulist

Polaznici ovotjednih radionica STEM ljeta u ZTK izrađivali 3D modele

Dulist