Aktualno

Od 2013. građani kupci državnih obveznica?

hns cacic vlahusic1099

Radimir Čačić pozvat će građane da ulažu u njegove projekte, što će im, obećava, donijeti više od 10 posto godišnjeg prinosa na uloženo. Kao dodatna sigurnost nudit će se i mogućnost otkupa uloženog sa šest, sedam posto garantirane zarade.

Daje za primjer druge europske države koje se uspješno zadužuju kod stanovništva, kao što su to Italija, Irska i Belgija, a zemlje tranzicije u kojima se razmišlja o narodnim obveznicima su Hrvatska i Mađarska.
Slavko Linić je već na početku ministarskog mandata najavio kako će se od 2013. godine narod uključiti u financijske planove države, ako sačuva rejting i stabilizira javne financije.
Prema tome, građani gube na javnom dugu jer kao porezni obveznici plaćaju velike kamate, no kad bi se pojavili kao kupci državnih obveznica,mogli bi u poslu s državom čak i profitirati.
Hrvatska se iduće godine mora zadužiti za približno 4,5 milijardi eura, od čega treba refinancirati tri milijarde eura starog duga koji stiže na naplatu, a 1,5 milijardi eura mogao bi biti novi deficit.
Budući da će japansko tržište biti duže vrijeme zatvoreno za vrijednosne papire, prema testiranjima mogućnosti zaduživanja u Japanu koja su obavili predstavnici visoke državne delegacije, ostaje samo nesigurno europske tržište, dolarsko zaduženje u SAD ili plasman obveznica u Hrvatskoj, što uključuje i narodne obveznice.
Kapital u hrvatskim bankama je oko 150 milijardi štednih i oročenih depozita građana. U mirovinskim fondovima također se nalazi dosta novca, kao i u bankarskim trezorima. Šest do sedam milijuna kuna nalazi se u obveznicama kupaca – građana, pa stručnjaci vjeruju kako bi Hrvati mogli kupiti najmanje milijardu eura državnih obveznica, ak ose Vlada odluči na taj put. Prodaja obveznica potakla bi odljev štednje iz banaka.

 

Pročitajte još

(FOTO) Završena 44. Južnodalmatinska regata

Dulist

Prometna nesreća u Trstenom, dvije osobe ozlijeđene

Dulist

Centar za djecu, mlade i obitelj Dubrovnik najavljuje bogat program aktivnosti u kolovozu

Dulist