DuList PROMO

OČUVANJE TRADICIJE I PROMOCIJA KVALITETE Pelješki varenik dobio certifikat kroz projekt TAKE IT SLOW

dunea00

Pelješki varenik, jedan od naj­cjenjenijih tradicionalnih proizvoda hrvatske kuhinje, dobiva certifikat kroz projekt TAKE IT SLOW. Ovaj strateški bilateralni projekt kojeg vodi Dubro­vačko-neretvanska županija uz Regi­onalnu agenciju DUNEA promovira životni stil na Jadranu kao inspiraciju za održivi razvoj. Pelješki varenik, koji je već stoljećima poznat po svom jedin­stvenom okusu i mirisu, tako postaje prvi proizvod koji je certificiran kroz ovaj projekt, zajedno s dva proizvođača s područja Pelješca.

Certifikacija dodatno potvrđuje kva­litetu Pelješkog varenika, a da bi pro­izvod dobio certifikat, proizvođači moraju zadovoljiti stroge standarde proizvodnje, uključujući upotrebu eko­loški uzgojenog grožđa, tradicionalne metode proizvodnje i održavanje viso­kih higijenskih standarda. Certifika­cija kroz projekt TAKE IT SLOW ima veliki značaj za proizvođače Pelješkog varenika. Pomaže im u promociji pro­izvoda na domaćem i međunarodnom tržištu te im omogućuje pristup novim poslovnim prilikama.

Obiteljsko poljoprivredno gospodar­stvo Čalić Marijeta nalazi se na lokali­tetu Prizdrina. Gospodarstvo obrađuje dva hektara vinograda južne ekspozi­cije u blizini sela i na položaju Postup. Uvjeti podizanja vinograda su ekstre­mni, budući da se radi o izuzetno teš­kim terenima pod kutom i do 45 stup­njeva, s puno kamenja i tlom, koje je u obliku žljebova duboko profilirano. Takav prostor oplemenjuje se ručnim formiranjem terasa sa suhozidima, kako bi se zaštitila i očuvala zemlja.

dunea01

Obrada vinograda i nasada je tradicij­ska, prirodna, a proizvodi su ekološki certificirani od 2008. godine.
Vinarija Bartulović je otvorena 1989. godine, nakon što je 40 godina bila dio lokalne zadružne vinarije. Uvođenjem suvremenih tehnologija i održivog gos­podarenja vinogradima i vinarijom, pozicionira se kao jedan od pionira privatne i ekološke proizvodnje vina. Vinogradi se prostiru na ukupno 3 ha, a raspoređeni su na nekoliko manjih parcela, što omogućava izradu razli­čitih stilova vina. Nadmorska visina vinograda varira od 50 do 400 metara, a tipovi tla su različiti od lokaliteta do lokaliteta. Godišnja proizvodnja je oko 12.000 boca, od čega je 80% domaćeg crvenog plavca malog, a 20% je bijelog rukataca. Tradicionalni rad u vinogra­dima, prirodna fermentacija i izosta­nak filtriranja u suvremenoj opremi čine ova vina autohtonim predstavni­cima svog podneblja i tla.

TAKE IT SLOW je strateški bilateralni projekt Hrvatske i Italije osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne i održive destina­cije, a nositelj projekta je Dubrovačko – neretvanska županija uz tehničku pomoć Regionalne agencija DUNEA kroz provedbu projekta ‘Znanjem do EU fondova’.

Slow Food uvjetuje uvrštavanje na svoje popise sudje­lovanjem u poljoprivredi koja se temelji na mudrosti lokalnih zajednica, koje žive u harmoniji s ekosustavom u kojem obitavaju. Pelješki varenik je prvi Slow Food pre­zidij u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

OSNIVANJE NOVOG LAG A DUNEA i Ministarstvo poljoprivrede organizirali radionicuSadržaj članka isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

POZOR! Veliki popusti na kućanskim aparatima, keramici, alatima, bojama, rasvjeti, stolariji i puno više!

Dulist.hr

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist