Pelješki varenik, jedan od najcjenjenijih tradicionalnih proizvoda hrvatske kuhinje, dobiva certifikat kroz projekt TAKE IT SLOW. Ovaj strateški bilateralni projekt kojeg vodi Dubrovačko-neretvanska županija uz Regionalnu agenciju DUNEA promovira životni stil na Jadranu kao inspiraciju za održivi razvoj. Pelješki varenik, koji je već stoljećima poznat po svom jedinstvenom okusu i mirisu, tako postaje prvi proizvod koji je certificiran kroz ovaj projekt, zajedno s dva proizvođača s područja Pelješca.
Certifikacija dodatno potvrđuje kvalitetu Pelješkog varenika, a da bi proizvod dobio certifikat, proizvođači moraju zadovoljiti stroge standarde proizvodnje, uključujući upotrebu ekološki uzgojenog grožđa, tradicionalne metode proizvodnje i održavanje visokih higijenskih standarda. Certifikacija kroz projekt TAKE IT SLOW ima veliki značaj za proizvođače Pelješkog varenika. Pomaže im u promociji proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu te im omogućuje pristup novim poslovnim prilikama.
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Čalić Marijeta nalazi se na lokalitetu Prizdrina. Gospodarstvo obrađuje dva hektara vinograda južne ekspozicije u blizini sela i na položaju Postup. Uvjeti podizanja vinograda su ekstremni, budući da se radi o izuzetno teškim terenima pod kutom i do 45 stupnjeva, s puno kamenja i tlom, koje je u obliku žljebova duboko profilirano. Takav prostor oplemenjuje se ručnim formiranjem terasa sa suhozidima, kako bi se zaštitila i očuvala zemlja.
Obrada vinograda i nasada je tradicijska, prirodna, a proizvodi su ekološki certificirani od 2008. godine.
Vinarija Bartulović je otvorena 1989. godine, nakon što je 40 godina bila dio lokalne zadružne vinarije. Uvođenjem suvremenih tehnologija i održivog gospodarenja vinogradima i vinarijom, pozicionira se kao jedan od pionira privatne i ekološke proizvodnje vina. Vinogradi se prostiru na ukupno 3 ha, a raspoređeni su na nekoliko manjih parcela, što omogućava izradu različitih stilova vina. Nadmorska visina vinograda varira od 50 do 400 metara, a tipovi tla su različiti od lokaliteta do lokaliteta. Godišnja proizvodnja je oko 12.000 boca, od čega je 80% domaćeg crvenog plavca malog, a 20% je bijelog rukataca. Tradicionalni rad u vinogradima, prirodna fermentacija i izostanak filtriranja u suvremenoj opremi čine ova vina autohtonim predstavnicima svog podneblja i tla.
TAKE IT SLOW je strateški bilateralni projekt Hrvatske i Italije osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne i održive destinacije, a nositelj projekta je Dubrovačko – neretvanska županija uz tehničku pomoć Regionalne agencija DUNEA kroz provedbu projekta ‘Znanjem do EU fondova’.
Slow Food uvjetuje uvrštavanje na svoje popise sudjelovanjem u poljoprivredi koja se temelji na mudrosti lokalnih zajednica, koje žive u harmoniji s ekosustavom u kojem obitavaju. Pelješki varenik je prvi Slow Food prezidij u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Sadržaj članka isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.