Aktualno

Obuljen Koržinek: Ako je netko iskoristio situaciju nakon potresa, onda će taj i odgovarati!

nina obuljen

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izvanredno se obratila javnosti ovog petka nakon što su po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) krenuli pretresi prostorija nekoliko visokorangiranih službenika u Ministarstvu.

– Dva dana nakon potresa angažirali smo Geodetski fakultet koji bi obavio snimanja oštećene kulturne baštine. Podnijeli smo izvješće o tome kako je tekao taj proces, kakvi su ti podaci i za što su nam koristili. Te snimke koje su izradili koristile su se i za donošenje odluke o žurnim mjerama, i za utvrđivanje progresivne štete, ali i za projektiranje za obnovu objekata. Kao ministrica želim istaknuti da mi je u interesu da izvidi pokažu da je u Ministarstvu postupano sukladno zakonu i da se napravilo sve što se moglo u žurnim situacijama. Ako je netko takvu situaciju iskoristio, onda će ti i odgovarati – poručila je ovog petka, kako donosi Večernji list.

– Sve je plaćeno iz nacionalnih sredstava, nikada nisu povučena sredstva iz EU. To se ne nalazi ni u jednom revizijskom izvještaju niti periodičnom koje je Ministarstvo slalo. Putem Zahtjeva za nadoknadu sredstava (ZNS) realiziramo smo više od 500 milijuna eura i u tom novcu za ovu namjenu ne nalazi se nijedan euro – dodala je. Kazala je kako se radilo o nizu projekata financiranih sredstvima EU fondova.

– Očito europski istražitelji istražuju na Geodetskom fakultetu moguće subvencijske prijevare. U ministarstvu se ne radi o europskim, već nacionalnim sredstvima, a meni je u interesu da se istraži na koji način se postupalo. Ovdje se radi o izvidima koji su tajni. Mi dostavljamo sve dokumente, a mi kao Ministarstvo smo reagirali vrlo brzo nakon potresa i preuzeli odgovornost – dodala je.

Ministrica je još jednom poručila kako iznosi koji su se isplaćivali nisu bili prenapuhani, naglasivši kako i dalje ostaje istog stava.

– Ponovit ću što sam i u Saboru, podaci da se radi o preplaćenim iznosima jednostavno nisu točni. Geodetski fakultet je iskazao cijenu po kvadratnom metru i kad smo izračunali sve, prosječna cijena je 20 i nešto kuna plus PDV. Ja sam stala pred kamere da potvrdim da ovo traje već duže vrijeme i da smo mi dali sve dokumente koji su potrebni – objasnila je.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist