Zanimljivosti

‘OBROK BEZ GLUTENA’ U Hiltonu održano predavanje o celijakliji

celijaklija hilton016

Ovog ponedjeljka održano je predavanje naziva ‘Obrok bez glutena’ u Hotelu Hilton Imperial. Hiltonov Blue Energy Team u cilju podrške i jačanja odnosa sa zajednicom te u suradnji s udrugom kronično bolesnog djeteta ‘Zajedno do zdravlja’ i uz potporu Hrvatskog društva za celijakiju iz Zagreba održalo je ovo edukativno predavanje za srednjoškolce isve zainteresirane. 

Sve popularniji način prehrane ‘bez glutena’ mogao bi i trebao zapravo postati standardni dio ponude današnjih restorana. U današnje vrijeme sve je više osoba s posebnim zahtjevima prehrane uzrokovanih težnjom za zdravom prehranom, kao i osoba koje ne podnose neku hranu, osoba s alergijama, a bitno više je i osoba s celijakijom, bolesti koja zahtjeva striktnu bezglutensku prehranu. Među mnogim alergenima jedan od vrlo čestih uzročnika je gluten. Gluten postaje svakim danom sve više jedan od najčešćih uzročnika tegoba ljudi i jedan od vrlo ne poželjnijih sastojaka hrane. Oboljelima od celijakije gluten je uzročnik teških zdravstvenih smetnji. Sve češće se restorani susreću s gostima koji očekuju bezglutenski menu, a mnogi i striktno bezglutenski za osobu s celijakijom jer se ova bolest liječi samo striktnim, doživotnim isključivanjem glutena iz prehrane, napomenuto je na današnjem predavanju.

Predavanje je bilo usmjereno oboljelima od celijakije, kuharima i kuhinjskom osoblju te budućim kuharima i njihovim profesorima. Na predavanju su bili prisutni i članovi udruge ‘Zajedno do zdravlja’, članovi Hrvatskog društva za celijakiju, profesori i učenici srednje Turističko ugostiteljske škole, te kuhinjsko osoblje hotela Hilton Imperial Dubrovnik i drugih dubrovačkih hotela i restorana.

Priprema obroka bez glutena može biti jednostavna, ali tek kad se dobro upozna brojne njene specifičnosti. Restorani mogu biti i jesu u mogućnosti ponuditi čak i striktno bezglutenski menu za osobu s celijakijom.

O razlici između obroka bez glutena i striktno bezglutenskih obroka kakav mora biti za osobe s celijakijom, o bolesti celijakiji, o specifičnostima u pripremi takvih obroka, o izboru namirnica, te kako isključiti greške koje mogu narušiti zdravlje osobama s celijakijom i o važnosti pridržavanja specifičnih propisa za pripremu bezglutenske hrane govorila je dugogodišnja predsjednica Hrvatskog društva za celijakiju gđa. Ružica Lah, iskusan terapeut za bezglutensku prehranu, autorica brošure ‘Pravilna bezglutenska prehrana osoba s celijakijom’.

Pročitajte još

TREBA LI OVO POČETI KAŽNJAVATI? Društvenim mrežama širi se video opasnog skoka sa zidina

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1891. Objavljen prvi broj Crvene Hrvatske

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1461. Rođen pjesnik Džore Držić

Dulist