Aktualno

OBNOVLJEN NAKON TRI GODINE ‘Knežev dvor je opet sigurno mjesto za sve koji vole baštinu’

06062018 knezev dvor obnova 0000

Trogodišnja obnova bila je izrazito složena i bio je nužan velik timski rad svih uključenih, koji su iskazali poštovanje prema značaju projekta – izjavila je ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Iva Carević Peković na predstavljanju 13 milijuna kuna vrijednog projekta završene obnove Kneževog dvora u srijedu navečer.

-Projektna dokumentacija izrađena je još 2012. godine, a obnova je počela u prosincu 2015. godine izvedbom prve od tri faze, kada je obnovljen atrij. Potom smo obnovili stupove u prizemlju, a u trećoj fazi stupove na katu i krovnu terasu. Oni koji dođu u obnovljeno zdanje, ako nisu sudjelovali u projektu obnove, ne mogu pojmiti koliko je projekt bio složen – istaknula je Carević Peković.

-Tijek obnove bio je neuobičajen. Radovi su se odvijali tako da je Dvor bio otvoren u ljetnom razdoblju pa su korisnici Kneževa dvora svoju djelatnost mogli obavljati tijekom turističke sezone. Također, zaposlenici muzeja su svoj posao radili u simbiozi s nama. Pojedini konstruktivni elementi nisu dosad bili dovoljno istraženi, a došli smo i do nekih novih otkrića, pa smo tako projekt učinili i istraživačkim – rekla je Carević Peković.

-Knežev dvor će u budućnosti biti sigurno mjesto u kojem će gosti moći uživati u bogatoj povijesti. Grad Dubrovnik jest glavni investitor u obnovu, ali će se u budućnosti više raditi po modelu financiranja iz EU fondova, kao u Lazaretima. Ta sredstva su nam na raspolaganju i nema razloga da ih ne koristimo za obnovu spomeničke baštine – izjavio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Za Dubrovnik će 2018. godina biti označena obnovom spomeničke baštine. Osim Kneževog dvora će biti obnovljena i Biskupska palača, prvi put u povijesti obnavljamo podzemne kanalizacije ispod Straduna, a ove ćemo godine odlučiti kako sanirati Orlandov stup – napomenuo je Franković.

-Obnova spomeničke baštine izuzetno je složen proces, a obnova Kneževog dvora primjer kvalitetnog rada – rekla je izaslanica ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća.

Podsjetimo, Knežev dvor palača je sagrađena kao sjedište vlade i stan kneza, najviše političke funkcije u Dubrovačkoj Republici. U Kneževom dvoru knez je imao svoj ured i stan u kojem je boravio tijekom mandata.

Prvi spomen zgrade datira u 13. stoljeće, kad se spominje utvrda, a tijekom 14. stoljeća utvrda je pretvorena u palaču. Velika oštećenja nakon eksplozije baruta u oružarnici Dvor je pretrpio 1435. i 1463. godine, a u velikom potresu 1667. godine stradala je i unutrašnjost.

Knežev dvor izvornu je funkciju izgubio ukidanjem Dubrovačke Republike 1808. godine, a povijesnim muzejom je postao 1948. godine.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist